Táskalopásért akasztás Kínában

A kínai Du Jimin abban reménykedett, hogy megússza néhány év börtönnel. Elvégre nem követett el erőszakos bűncselekményt, senki életére sem tört, „csupán” elsikkasztott 80 millió eurót. Ám Du Jimin rosszul számított, a bíróság halálra ítélte, és tavaly augusztusban ki is végezték.

A Spiegel Online szerint az asszony szépségszalont szeretett volna nyitni, erre kért pénzt befektetőktől, ám a tervekből semmi sem lett, a pénz eltűnt. Ám Du Jimin rosszul számított, a bíróság halálra ítélte, és tavaly augusztusban ki is végezték. Kínában ugyanis akár 88-féle bűncselekmény miatt kiszabható a halálbüntetés - van olyan tartomány, ahol akár egy táskalopásért is ez jár. Legfeljebb becsülni lehet, hogy hány embert végeznek ki évente a föld legnépesebb országában: az Amnesty International (AI) friss jelentésében is csupán kérdőjelek szerepelnek. Némi támpontot nyújthat, hogy 2008-ban több mint ezerhétszázan végezték így.

Kína kivételével egyébként tavaly a világ 18 országában 714 embert végeztek ki. Összesen több mint kétezer halálos ítélet született, és tizenhétezren ülnek a halálsoron levő cellákban. A rangsort (Kína után) Irán vezeti 388 „fővesztéssel”, köztük fiatalkorúakkal, akiknek kivégzését az emberjogi egyezmények is tiltják. Akasztófán végezte például a 17 éves iráni Delara Darabi, aki édesapja egyik unokatestvérét ölte meg. Öt évet töltött börtönben, és még az ügyvédje sem tudott róla, mikor kísértek a vesztőhelyre. Több országban ez a politikai ellenfelekkel való leszámolás egy bevett módja is.

Bár a kivégzési számok még mindig magasak, az AI szerint világszerte visszaszorulóban a halálbüntetés. 139 országban már megtiltották, 58 államban viszont még érvényben van, de 18 helyen tavaly már nem alkalmazták. Európában egyedül Fehéroroszországban lehet vele élni. A Spiegel Online-nak nyilatkozó szakértő, Oliver Hendrich szerint egyre több ország ismeri fel, hogy a halálbüntetésnek nincs igazán elrettentő ereje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.