Bilincsben a Podravka-király

Kisebb földrengéssel ért fel Horvátországban Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter őrizetbe vétele. Rendőrségi fellépés ilyen magas rangú horvát politikus ellen ez idáig elképzelhetetlen volt.

Hajnali hatkor előbb Koprivnicában, majd Damir Polancec zágrábi lakásában is házkutatást tartott a horvát rendőrség. A volt minisztert, illetve kormányfőhelyettest a nemzetközi hírű Podravka élelmiszer-ipari birodalom magyar határhoz közeli székhelyéről vitték el kihallgatásra – egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a további sorsa. A Nova tévécsatorna szerint gyakran lehetett hallani, hogy a Podravka Polancec királysága volt. A politikus viszont azt állítja, az egész kormány tudott arról, kivel és mit tárgyalt le.

A több hónapja tartó botrány és nyomozás eddig nyilvánosságra került adatai szerint a Podravka-ügy nem más, mint egy állami vállalat ügyes privatizálása, vagyis a céget bonyolult tranzakciókkal akarták szétosztani kormányhoz közel álló menedzserek. A szabálytalanul megszerzett részvénycsomag ellenértékére a magyar OTP adott kölcsön 34 millió eurót, méghozzá a Mol közbenjárására. A hitel fedezeteként pedig INA-részvények kerültek a magyar bankhoz, vagyis úgy néz ki, a magyar olajtársaság azért szerezhetett többségi irányítást az INA-ban, mert az OTP-t bevonva segített eltüntetni a Podravkánál keletkezett „privatizációs hiányt”.

Polancec őrizetbe vétele nem volt váratlan esemény. Sokak szerint a játszma nem ért véget. Ahogy az Index.hr internetes lap fogalmaz: lehet, hogy a volt gazdasági miniszter keresztapa, mégis jó lenne tudni, ki áll még a háta mögött, ki az igazi horvát keresztapa.

A döntő többség számára elképzelhetetlen ugyanis, hogy Ivo Sanader, a tavaly nyáron lemondott miniszterelnök, illetve egyik legfőbb bizalmasa, a mostani kormányfő, Jadranka Kosor semmit nem tudtak a Podravkánál történtekről, a Mol és az OTP szerepéről.

Kosor asszony szűkszavú nyilatkozata szerint Polancecet kizárhatják a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségből (HDZ). Ugyanígy bármikor napirendre kerülhet szerinte az INA privatizációjának felülvizsgálata is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.