Medvegyev: Elpusztítjuk a vadállatokat!

A moszkvai kettős terrorakció komoly presztízsveszteséget jelent az orosz vezetésnek, amely az elmúlt hónapokban több tucat észak-kaukázusi terrorista likvidálásáról számolt be. Március 2-án Ingusföldön ölték meg a „Szaid Burjatszkij” álnéven ismert terroristavezért, aki a hatóságok szerint érintett volt a Moszkva–Szentpétervár közti gyorsvonat elleni tavaly novemberi merényletben, amelyben 26 fő életét vesztette. (A tragédia súlyosabb is lehetett volna, ha a sínre helyezett bomba a szerelvény elején, nem pedig az utolsó három vagonnál robban.) A hétfői támadás jelzi, hogy Moszkvának továbbra sem sikerül pacifikálnia az észak-kaukázusi térséget. Jogvédő szervezetek szerint a terrorizmus felszámolására irányuló, gyakran ártatlanok életét követelő akciók inkább csak növelik, semmint csökkentenék a szeparatista terroristák számát.

- Akik ezt a rémtettet elkövették, azok vadállatok. Megtaláljuk és elpusztítjuk őket! - jelentette ki Dmitrij Medvegyev államfő. A tettesek megsemmisítését ígérte a hivatalos szibériai útját megszakító Vlagyimir Putyin is. Az orosz miniszterelnök egyúttal bejelentette, hogy az áldozatok családjai 300 ezer rubelt kapnak (1 rubel
kb. 6,5 forint), a súlyos sérültek száz-, a könnyű sérültek pedig ötvenezer rubelt kapnak a költségvetésből. Oroszországban keddre általános gyásznapot hirdettek.

Elítélte a támadást a csecsen elnök is. Ramzan Kadirov – aki apjával együtt maga is fegyveres ellenálló volt, mielőtt Moszkva oldalára állt – minden segítséget megígért az orosz hatóságoknak. A támadás legvalószínűbb kitervelőjének a szeparatisták fejét, Doku Umarovot tartják, aki a 2005-ben az orosz erők által likvidált Aszlan Maszhadov, majd az őt követő radikálisabb Samil Baszajev 2006-os meggyilkolása után vette át a vezetést. Ő a világi csecsen köztársaságot tervező Maszhadovval szemben már a vahabbita alapon szerveződő, egész Észak-Kaukázusra kiterjedő „Kaukázusi Emirátus” megvalósítását tekinti céljának. Ennek megfelelően egyre „nemzetközibb” a terroristák köre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.