Elítélt magyarok Szenegálban

Csak nagy nehézségek árán talált tolmácsot az eljáró bíróság a Szenegálban gyilkossággal és rablással vádolt magyarok, Nagy Zoltán (32), Gál Géza (29) és Fehér Tamás (34) perének a tárgyalásához. Magyarország szenegáli konzulja nem beszél magyarul.

Életfogytig tartó kényszermunkára ítélte a szenegáli esküdtszék azt a három magyar férfit, akik a vád szerint 2006. április 18-án Szenegál északi részén Nissan terepjárójáért meggyilkolták Ali Diop Niang többgyermekes taxisofőrt.

Miként arról az eset idején lapunk is beszámolt, a három fiatalember, Nagy Zoltán (32), Gál Géza (29) és Fehér Tamás (34) 2006. április 18-án kibérelt egy terepjárót sofőrrel. Azt mondták, egy szafarira indulnak. Dakartól 92 kilométerre északra azonban megállították a sofőrt, nylonzacskót húztak a fejére és megfojtották, majd eltörték a nyakát. A holttestet az útszéli bozótosban hagyták. Az autó rendszámtábláját leszerelték és eldobták. Utóbb egyebek között ez okozta vesztüket.

Miután a társaság ezután délkeletre vette az irányt, április 21-én Szenegál déli részén, a guineai határtól öt kilométerre egy katonai ellenőrző ponton feltartóztatták őket. A katonáknak gyanús lett a három fehér férfi . A magyarokat őrizetbe vették. Később bebizonyosodott, hogy a terepjáró Ali Diop Niang kocsija, így a három magyart gyilkosság és lopás (rablás) vádjával előzetes letartóztatásba helyezték, majd vádat emeltek ellenük.

A vádirat szerint az egyik magyar a francia idegenlégióból, a másik a magyar hadseregből dezertált. Harmadik (eredeti foglalkozása szerint asztalos) társukkal együtt úgy döntöttek, hogy zsoldosként „munkát vállalnak Afrika feszültséggócaiban”. Párizs és Casablanca érintésével érkeztek Dakarba. Yves Marliere, Magyarország dakari tiszteletbeli konzulja az MTI tudósítása szerint azt mondta: a három magyar az eljárás alatt beismerte az autó ellopását, azonban a gyilkosságot tagadták. Az eljárás alatt egy magyar férfi szenegáli felesége tolmácsolt, miután Magyarország dakari tiszteletbeli konzulja nem beszél magyarul.

Az, hogy Szenegál-szerte nem találtak tolmácsot „a magyar gyilkosok” peréhez, téma volt a helyi sajtóban, amely folyamatosan és igen részletesen tárgyalta az ügyet. Közölték többek között a bíró azon nyilatkozatát is, mely szerint a tolmács költsége a perköltség része, azaz a bíróságnak lett volna rá pénze, csak alkalmas jelentkező nem volt.

Nagyot, Gált és Fehért életfogytig tartó kényszermunkára ítélte a bíróság. A döntés ellen 15 napon belül fellebbezhetnek. Ha azonban a verdikt jogerőre emelkedik, a gyilkosság helyszíne szerint illetékes körzet kijelölt fegyintézetében kell majd a büntetésüket letölteni, több száz kilométerre Dakartól délkeletre. A kényszermunka – Suha György Afrika-szakértő elmondása szerint – azt jelenti Szenegálban, hogy az elítélteket egy fegyházban őrzik, s időnként (rendszertelenül, előre kiszámíthatatlan időpontokban és gyakorisággal) mezőgazdasági munkára, útépítésekre vagy külszíni fejtésű bányákba viszik őket dolgozni.

Magyarország és Szenegál között nincsen jogsegélyegyezmény, így az elítélteket, ha a bíróság döntése jogerőre emelkedik, nem adhatják ki Magyarországnak, így a büntetésüket Szenegálban kell majd letölteniük.

A bíróság kártérítésre is kötelezte az elkövetőket.

A három magyar zsoldos a rabomobilban
A három magyar zsoldos a rabomobilban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.