Do you speak français?

Ingyenes francianyelv-tanfolyammal „kedveskedik” Párizs Lady Ashton EU-külügyérnek és Buzek európai parlamenti elnöknek. De tényleg csak franciául lehet érvényesülni a diplomáciában? És mi lesz a némettel?

„Most beszéltem Pierre-rel. Nagyon örülök. Valójában már el is fogadtam” – közölte rezzenéstelen arccal Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője, miután Pierre Lellouche Európa-ügyi miniszter egy dél-franciaországi elit nyelviskolába invitálta őt. A brit bárónő sie tett hozzátenni, hogy kiválóan ért franciául, de a beszéddel már gondjai vannak. Párizsból mindenesetre egyértelmű célzásként postázták a meghívót: az unió fődiplomatájának sürgősen fel kellene turbóznia a nyelvtudását.

„Nevetnek rajta. Pedig csak kedvesek akartunk lenni” – kommentálta az ajánlatot Bernard Kouchner francia külügyminiszter. Annyit ő is elismert, hogy Ashton „beszél franciául, nem valami csodálatosan, de beszél”. Elutasította viszont a meghívást Jerzy Buzek, az Európai Parlament lengyel elnöke. Szóvivője útján üzente meg, hogy egyelőre túlzottan elfoglalt, ám hivatali idejének lejárta után esetleg él a lehetőséggel. (Lady Ashton azt állította, hogy még a nyár előtt elmegy a Millefeuille Provence nyelviskolába.) Egy EP-tisztségviselő epésen meg is jegyezte az EUobserver hírportálnak: Buzek a lengyel mellett folyékonyan beszél angolul, németül és oroszul, Nicolas Sarkozy francia elnök ellenben csak franciául szokott megszólalni... Nagyobb nyelvi hadjárat része a párizsi kezdeményezés. Pierre Lellouche szerint az Európai Parlamentben dolgozó honfitársainak arról kell gondoskodniuk, hogy a francia nyelv megfelelő helyet kapjon az intézmény belső és külső kommunikációjában egyaránt. Jean-Pierre Raffarin volt kormányfő nemrég New Yorkba utazott, hogy azt sulykolja: az ENSZ-ben az angol mellett a francia továbbra is maradjon a másik munkanyelv. Mint mondta, Sarkozy elnök kérte fel, hogy különféle nemzetközi szervezetekben lobbizzon a francia minél szélesebb körű használatáért.

UgyanezvezérelhetteGérard Araud francia ENSZ-nagykövetet, aki nem volt hajlandó angolul ismertetni a Biztonsági Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország programját. „Nem beszélek angolul, és kész. Ez elfogadhatatlan, az ENSZ-nek hat hivatalos nyelve van: angol, francia, orosz, kínai, spanyol és arab” – füstölgött.

Kényesebb a helyzet az Európai Unióban, ahol hivatalos nyelvből huszonhárom is van, az EU-intézményekben pedig az angolt, a franciát és – kisebb mértékben – a németet ismerik el munkanyelvként. Noha túlélni kizárólag angolnyelvtudással is lehet (ezt teszi a kelet-közép-európai diplomaták többsége), a francia sokszor igen hasznosnak bizonyul.

Kínos emlék, hogy a magyar csatlakozási tárgyalásokon az uniós küldöttség tagjai gyakran franciául kezdtek beszélni egymás között, ha azt akarták, hogy a magyarok ne értsék őket. Nem véletlen, hogy a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökségre készülve, az elnökségi stáb tagjait francia nyelvtanfolyamra is elküldték – ez már a brüsszeli realitások tudomásul vétele.

Ha nem lenne elég a franciák nyomulása, német EP-képviselők azt sürgetik, hogy a most alakuló (Catherine Ashton munkáját segítő) Európai Külügyi Szolgálatban az angol és a francia mellett a német is legyen munkanyelv. Bár Ashton hangsúlyozta, hogy a nyelvi kérdésről még nem született döntés, nagy igyekezetében megígérte, hogy németül is megtanul majd.

A vágyálmok és a valóság persze ritkán találkoznak. A külügyi tárcát irányító Bernard Kouchner is elismerte: „Jogunkban áll franciául beszélni, tehát én is franciául beszélek. A baj akkor kezdődik, amikor nincsenek tolmácsok. Ha a huszonhét miniszter egymás között tanácskozik, az ember választhat: vagy franciául beszél, vagy megérteti magát.”

Ezt a gondot segít áthidalni a The Times című brit napilap, amely összegyűjtötte – angol és francia nyelven – az Ashton bárónő számára legfontosabb mondatokat. Íme a válogatás: Ezmennyibe kerül fontban?Hol van a repülőm? Hogy is hívják annak az országnak a külügyminiszterét? Nem lehetek egyszerre mindenhol!

Moratinos spanyol és Kouchner francia külügyminiszter, Ashton külpolitikai főképviselővel. Angolul értik meg egymást
Moratinos spanyol és Kouchner francia külügyminiszter, Ashton külpolitikai főképviselővel. Angolul értik meg egymást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.