A pápát nem gyengítették a támadások?

XVI. Benedek pápát nem gyengítették meg a média legutóbbi támadásai azért a módért, ahogyan a katolikus egyházon belül kipattant pedofilbotrányokat kezeli – hangoztatta Federico Lombardi, az egyházi állam szóvivője. „Kétségtelen, hogy a médiatámadások okoztak károkat, de a pápa tekintélye és a Hittani Kongregáció eltökéltsége a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben nem gyengült meg, hanem éppenséggel megerősödött” – idézte az ANSA olasz hírügynökség a Vatikáni Rádiónak nyilatkozó szóvivőt.

Lombardi szerint az a mód, ahogyan az egyház kezeli a kiskorúak elleni szexuális vétségek ügyét, „létfontosságú erkölcsi hitele szempontjából”. Az írországi jelentés óta, amely papok több száz pedofil visszaélését, illetve azt tartalmazza, hogy ezeket hierarchiájuk évtizedeken át fedezte, több tucat ausztriai, hollandiai, olaszországi, svájci, amerikai és a pápa születési helyéről, Németországból való eset került napvilágra. Az immár kimondottan egyházfőként célba vett pápa közvetlenül érintett, minthogy azzal gyanúsítják: papok által elkövetett szexuális vétségek fölött hunyt szemet. A The New York Times szerint 1996-ban, a Hittani Kongregációnak a pedofíliaügyek kezelésével is megbízott vezetőjeként nem volt hajlandó megbüntetni egy amerikai papot, akit 200 süketnéma gyerek ellen elkövetett, ismételt erőszaktevéssel vádoltak.

A gyermekmegrontási ügyekkel kapcsolatos az a vasárnapi hír is, hogy a svájci államfő szerint feketelistát kell összeállítani a pedofil papokról, hogy soha többé ne kerüljenek kapcsolatba gyerekekkel. Doris Leuthard a Le Matin Dimanche című svájci lap internetes oldalán megjelent nyilatkozatában tett ilyen javaslatot. Mint az elnök asszony kifejtette: olyan központi nyilvántartást kell vezetni a pedofil papokról, mint amely már létezik a tanárokról is.

A Szentföldön élő keresztényekért is imádkozott a pápa virágvasárnap a római Szent Péter téren, arra kérve őket, hogy ne hagyják el szülőföldjüket, és továbbra is ott munkálkodjanak a békéért
A Szentföldön élő keresztényekért is imádkozott a pápa virágvasárnap a római Szent Péter téren, arra kérve őket, hogy ne hagyják el szülőföldjüket, és továbbra is ott munkálkodjanak a békéért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.