Poloskabiztos szeparéban is lehallgatták a román szenátort

Maffiaszerű hálózat kialakításával, magas beosztású bírók és rendőrök korrumpálásával, okirat-hamisítással, befolyással való üzérkedéssel vádolja a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Catalin Voicu szenátort, akinek letartóztatását a héten a parlament felsőháza is jóváhagyta. A Voicu-botrány egyesek szerint letartóztatási lavinát indíthat el Romániában.

Voicu szívrohammal vonult be a bukaresti sürgősségi kórházba. Bár onnan a szenátusi szavazásra kikéredzkedett, három órával később – állítólag újabb roham okán – vissza kellett vonulnia orvosi felügyelet alá.

A DNA már 2008-ban elkezdett nyomozni Voicu ügyei körül. Legalábbis ezt bizonyítják az ügyészek által készített iratcsomóból (ismeretlenek által) a sajtónak kiszivárogtatott lehallgatási jegyzőkönyvek. Az egyik dokumentum szerint a szenátor Costel Casuneanu bákói üzletember cégének peres ügye pozitív megoldása érdekében lépett közbe a Legfelső Bíróság két bírójánál (Florin Costiniunál és Constantin Jipánál), és az intervencióért 260 ezer eurót kapott.

Ami azonban ennél is súlyosabb: Voicunak a belügyminisztérium titkosszolgálatánál beépített emberei voltak, akik segítségével országos kiterjedésű maffiaszerű hálózatot akart kiépíteni. Célja az volt, hogy alakulata, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) akár ellenzékből is ellenőrizhesse a hatalom és az ellenfelek lépéseit.

VasileBlaga belügyminiszter azt állítja, hogyMircea Geoana volt SZDP-elnök Voicut előbb belügyminiszterré, majd belügyi államtitkárrá, később pedig Giurgiu megye prefektusává akarta kineveztetni, ám ezt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ellenezte. Geoana ezt határozottan cáfolta, és közölte, hogy a szocdemek és a Traian Basescu államfő demokrata-liberálisai által alkotott nagykoalíció idején valamennyi tisztség betöltésére írásban nyújtott be javaslatokat, és ezeken Voicu neve nem szerepelt.

Az is ellentmond a Blaga-féle forgatókönyvnek, hogy Voicu igen jó kapcsolatokat ápolt a titkosszolgálatokkal. A kiszivárogtatott lehallgatásokban felbukkan Adrian Isacnak, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) tábornokának a neve, akivel a szenátor poloskabiztosnak tartott éttermi szeparékban folytatott tárgyalásokat – ezeket azonban a DNA ügyészeinek sikerült rögzíteniük.

Voicu elővigyázatossága arra is kiterjedt, hogy a lefizetésekről madárnyelven folytatott telefonbeszélgetéseket, amelyekben az elintézendő ügyeket „betegségnek”, a korrumpálandókat „orvosoknak”, a korrupciós folyamatokat pedig „kezelésnek” nevezték. Casuneanu azonban azt vallotta, hogy a lehallgatott beszélgetésben nem 260, hanem 200 ezer euróról volt szó, amelyet ő kölcsönadott Voicunak, és ezt már decemberben vissza kellett volna kapnia, ha a szenátort „nem kísérték volna be az utcáról”.

Catalin Voicu szenátusi letartóztatási jóváhagyása már szerda este megjelent a hivatalos közlönyben, így őt az ügyészek bármikor lecsukhatják. A szenátor a felsőházi meghallgatása során arra hívta fel kollégái figyelmét, hogy ha a letartóztatására rábólintanak, mások is követhetik őt.

Daniel Morar, a DNA főügyésze úgy vélekedett, hogy bár az általa vezetett intézmény ez idáig 244 magas beosztású személyt küldött a rácsok mögé korrupciós ügyekért, igazi áttörést még nem sikerült elérniük.

Voicu madárnyelven beszélt a lefizetésekről
Voicu madárnyelven beszélt a lefizetésekről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.