Húsz évet kapott az adatlopás bajnoka

A húsz év börtön és a 25 ezer dollár pénzbüntetés mellett még alapos fejmosást is kapott bostoni bírájától az a 28 éves amerikai fiatalember, akivel szemben tavaly emeltek vádat az eddigi legnagyobbként ismert adatlopási ügyben.

– Itt ez a macsó, szinte vigyorog rajta, hogyan verte át a rendszert – mondta a bíró. A floridai Albert Gonzalez, aki alkohol-, drog- és számítógép-függőségét, valamint Asperger szindrómáját (enyhe autizmusát) hozta fel mentségére, nem cáfolt rá erre: „Alázattal állok ön előtt, mivel az elmúlt 22 hónapot (az őrizetbe vétel óta eltelt időt) józanul töltöttem. Nemcsak számítógépes hálózatokat használtam ki, hanem emberi kapcsolatokat is.”

Gonzalez a bűntársaival több mint 40 millió bankkártya adataihoz férhetett hozzá az ítélet szerint, miután meghackelték amerikai nagyvállalatok – köztük egy szupermarket-hálózat – számítógépes rendszerét. Ezzel több mint 200 millió dolláros kárt okozhattak. Az ügyész azért kért elrettentő hatású ítéletet, mert a heckerek egyre nagyobb gondot jelentenek a társadalomnak, a fiatalok felnéznek a „szakma bajnokaira”.

Az internetes alvilágban –a Seinfeld szitkom egy szereplőjéről – a „soupnazi” néven ismert Gonzalez „gazdagodj meg, vagy pusztulj bele a próbálkozásba hadműveletnek” nevezte el tevékenységét. Az USA több állama mellett Hollandiában, Lettországban és Ukrajnában is feltörtek számítógépes rendszereket. Az illegális online forgalomban aThe Wall Street Journal szerint 10–100 dollárért árulják a bankkártyák adatait.

A mindössze középiskolát végzett Gonzalez tevékenysége az amerikai hatóságokra sem vet éppen jó fényt. Egy négyezer fős hackerbanda állítólagos vezetőjeként hat éve már lefülelték, de nem emeltek ellene vádat, mivel együttműködést ígért a titkosszolgálatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.