Hacker Croll, a nyájas internetkalóz

Nyájas, tehát alapvetően ártalmatlan kalóznak tartja magát az a huszonöt éves internetmegszállott francia, akinek sikerült behatolnia a Twitter közösségi portál adminisztrációs rendszerébe. A hatóságok szemében azonban korántsem olyan finom nemes ember „Hacker Croll”. Polgári nevén Francois C. kétségkívül nem élt vissza Barack Obama és Britney Spears „megcsáklyázott” profiljával, vagyis nem küldözgetett az amerikai elnök, illetve a popsztár nevében üzeneteket.

Ám szépen letöltötte a Twitter vállalati stratégiájára vonatkozó üzeneteket, és azokat továbbküldte egy francia bloggernek, illetve a netes szolgáltatásokra szakosodott amerikai portálnak.

Hacker Croll még tavaly követte el a 2009-es év internetes kalózkodásának tartott akcióját. Az amerikai FBI és a kimondhatatlan OCLCTIC betűszóval rövidített, az informatikai bűnözés elleni harcra szakosodott francia hatóság közös művelete keretében azonban csak a minap tartóztatták le. Egy nappal később ugyan szabadlábra helyezték, de június végén Clermont-Ferrandban bíróság elé állítják. A francia sajtóban idézett büntetőjogi szakértők szerint illetéktelen behatolás, illetve szellemi tulajdon ellopása miatt akár két év szabadságvesztésre és harminc ezer eurós pénzbírságra is elítélhetik.

A naponta legalább tíz órát a neten szörfölő Croll azt állítja, hogy ő nem anyagi haszonszerzés céljából, hanem csupán kíváncsiságból hackelte meg a Twittert. Sőt alapvetően jót tett, mert rámutatott a rendszer biztonsági hiányosságaira. A hatóságok ezt teljesen másként látják. Ha nem is megátalkodott internetes bűnözőről van szó, azért csak behatolt egy zárt épületbe. Arról nem is szólva, hogy a fiatalembert 15 ezer euró értékre elkövetett internetes csalásokért már „nyilvántartották” a bűnüldöző szervek – írta az AFP francia hírügynökség.

Igaz, Croll hackermester nem a Twitter biztonsági kódjait támadta meg. Azzal védekezik, hogy csak néhány nyitott ajtót használt ki. Nevezetesen összegyűjtötte a Twitter egyik adminisztrátora által a neten „elejtett” személyes információkat, például a születési helyét és idejét. Ebből a megfelelő profi lt összerakva a „célszemély” nevében be tudott jelentkezni annak yahoos postafiókjába, mert ismerte a választ – a szülővárost firtató – biztonsági kérdésre. A virtuális postaládában kutakodva már könnyen megtalálta a Twitter adminisztrációs kódjait.

Az önmagát szinte már Grál-lovagként feltüntető Croll történetének az a legfőbb tanulsága, hogy internetes regisztrációkor több mint felelőtlenség a biztonsági kérdésre születési dátumokat vagy a szülők nevét megadni. A Le Point francia hírmagazin szerint ez olyan, mint otthonról elmenve nyitva hagyni a bejárati ajtót.

A francia hacker bejutott a Twitteren Obama felhasználói fiókjába is
A francia hacker bejutott a Twitteren Obama felhasználói fiókjába is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.