Háborús játékok a Sárga-tengeren

Valószínűleg torpedótámadás következtében elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó péntek este a Sárga-tengeren.

A hajó fedélzetén mintegy száz fő tartózkodott, közülük sokan a vízbe ugrottak. Hírügynökségi jelentések szerint hatvan embert sikerült kimenteni, ám félő, hogy lesznek halálos áldozatok.

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a hajón ismeretlen eredetű robbanás történt, de később kiderült: nagy valószínűséggel találat érte. A délkoreai kormány válságtanácskozást rendelt el, a nemzetvédelemhez kapcsolható miniszterek az elnökkel együtt egy föld alatti bunkerban gyűltek össze. Azt egyelőre senki sem erősítette meg, hogy Észak-Korea áll a támadás mögött.

Az incidens a vitatott tengeri határszakasz közelében történt, ahol gyakoriak az összetűzések. A két Korea technikailag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950–53-as háborút csak fegyverszüneti egyezmény zárta, békemegállapodás azóta sem született. A tengeri határt egyoldalúan az amerikaiak vezette ENSZ-parancsnokság jelölte ki, és Phenjan a mai napig nem fogadja el – emlékeztet a BBC.

A feszültség a két ország között az utóbbi időben ismét erősödött: januárban Phenjan egy hadgyakorlat részeként rakétákat lőtt ki a határ közelében, a déliek viszonozták a tüzet. A legutóbbi, halálos áldozatot is követelő incidensben tavaly novemberben egy északi tengerész vesztette életét. Észak-Korea március 8-án bejelentette, hogy a küszöbönálló dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlat alatt teljes harckészültséget rendelt el.

A Phenjan által atomháborús manővernek minősített hadgyakorlat körülbelül két hétig tart, és célja a szövetségesek harckészültségének felmérése. Bár a hadgyakorlat minden évben éles kijelentéseket vált ki a phenjani vezetés részéről, évtizedek óta nagyobb incidensek nélkül zajlott – tegnapig.

Elemzők szerint – ha a támadást valóban egy északi hajó követte el – a háttérben az állhat, hogy Kim Dzsong Il északkoreai elnök így akar erőt demonstrálni, és megerősíteni otthoni pozícióját, mielőtt kinevezné hivatalos utódjának egyik fi át a parlament április 9-én kezdődő ülésén. De elképzelhető az is, hogy Phenjan ily módon szeretné „felsrófolni” a téteket ahhoz, hogy visszatérjen az egy éve szünetelő nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz.

Példa nélküli atomcsapásokkal fenyegette meg az észak-ko reai hadsereg pénteken Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, mert szerinte e két ország meg akarja dönteni az észak-koreai szocialista rendszert. Az észak-koreai hadsereg vezérkarának szóvivője – egy dél-koreai lap írására alapozva véleményét – azt állította, hogy „az amerikai imperialisták és dél-koreai háborús uszító bábjaik kétségbeesett kísérleteket tesznek” a phenjani hatalom megdöntésére. „Azok, akik meg akarják dönteni az északkoreai rendszert, a legyőzhetetlen hadsereg példa nélküli nukleáris csapásainak áldozataivá válnak” –idézte a KCNA észak-koreai hírügynökség a szóvivőt. (MTI)

Túlélőket keresnek a Sárga-tengeren
South Korean naval ship Cheonan (R) is seen sunk as a maritime police ship patrols to rescue possible survivors near the Baeknyeong island off Incheon, west of Seoul, March 27, 2010. A South Korean naval ship sank near the disputed maritime border with North Korea and about 46 people were missing, but officials played down suggestions that it may have been attacked by the North. REUTERS/Ongjin County office/Handout (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY DISASTER IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.