Allavi listája nyert az iraki választásokon

Ijad Allavi volt miniszterelnök listája jutott a legtöbb, 91 képviselői helyhez az iraki választásokon. Fő vetélytársa, Núri al-Maliki kormányfő pártja 89 helyet szerzett. Egy órával a választási eredmények kihirdetése előtt bomba robbant Bakubában, negyvenkét halottról számoltak be.

Március 7., a választások napja óta elég sok idő telt a szavazatszámlálással Irakban. Ám még az utolsó napokban is jelentős politikai erők követelték a szavazatok „kézi módszerrel” való újraszámlálását. Egyebek között Dzsalal Talabani, a kurd nemzetiségi elnök és Núri al-Maliki kormányfő is halasztotta volna a végső eredmény kihirdetését.

A függetlennek tartott országos választási bizottság elnöke, Fardzs al-Hajdari azt mondta, nincs szükség az újra számlálásra. A BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy egyetlen politikai párt sem állt elő olyan bizonyítékokkal, amelyek ennek a szükségességét megerősítenék. A nyomásgyakorlásnak minden eszközét bevetették. Még pénteken is, amikor az eredmények bejelentése végre esélyes volt, Maliki hívei tüntetést rendeztek Bagdadban. Elsősorban a rivális Ijad Allavi személyét támadtak azzal, hogy a szekuláris politikus, aki egyébként szintén siíta, a hetvenes években a Baath párt tagja volt.

A különbség a két vezető erő között elenyésző. A mandátumok elosztását bonyolítja a választási rendszer. A mandátumokat a tartományokban elért eredmény, nem pedig az országos szavazatok szerint számolják ki.

Maliki az utóbbi napokban a „stabilitás és a biztonság” megőrzésének jelentőségéről szólt. Nyilván ezzel tudta párthíveit is utcára vinni. Koalíciója elsősorban arra hivatkozott, hogy a miniszterelnök kormányzásának éveiben jelentősen javult a közbiztonság Irakban. A mostani tömeggyilkosság ez ellen szólt.

A választási eredmény önmagában még nem mondja meg, ki is fog kormányozni a következő években Bagdadban. Bizonyosan koalícióra lesz szükség, és a síita pártok önmagukban, de a kurdokkal sem képesek kormányképes többséget felmutatni.

Ráadásul a kurd táborban is jelen van már egy kihívó harmadik erő. Évtizedek óta két törzsi-nemzetségi erő képviselte az északi tartományok kurd lakóit. A március 7-i választási újdonsága volt a szunnita közösség aktív részvétele, sokan álltak Allavi mögé közülük. Ha Irakban sikerül tartós koalíciót alakítani, ez megygyorsíthatja az amerikai csapatok kivonását.

Maliki kormányfő híve tüntet
Maliki kormányfő híve tüntet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.