Sörpuccs – ukrán módra

A dohányzást és alkoholfogyasztást korlátozó, újonnan divatba jött intézkedésekről a legtöbb ukránnak a gorbacsovi idők alkoholellenes kampánya jut eszébe. Ám most már nemcsak a vodkát, hanem a sört is támadják a politikusok.

Az ukrán nyomtatott sajtóban az év elejétől már betiltották az alkohol- és dohányáruk reklámozását. Dmitrij Vetvickij, Julia Timosenko Blokkjának (BJUT) képviselője azonban még tovább menne: a múlt héten a sörreklámok újabb korlátozásáról szóló törvényjavaslatot terjesztett a kijevi parlament elé. Eszerint a sörgyártók többé nem szponzorálhatnának rendezvényeket és tévéműsorokat, valamint 13 órától éjfélig tilos lenne az ilyen jellegű tévéreklámok sugárzása is. Ha a törvényhozás (rada) megszavazná a reklámtörvény módosítását, a 2012-es futball-Európa-bajnokság is elvesztené egyik fő szponzorát – a közkedvelt ukrán sörmárkát, az Obolonyt.

A szigorítás a februárban életbe lépett, közterületen való alkoholfogyasztás és dohányzás korlátozásáról szóló törvényt egészítené ki. Bevezetésével sokan egyetértenek, mivel éppen a kulturálatlan, mértéket nem ismerő sörivás ellen lép fel, amikor megtiltja azt a közlekedési eszközökön, megállókban, játszótereken, liftekben, aluljárókban, oktatási és kulturális intézményekben.

–Végre felismerték, nem elegendő csupán a tömény szesz fogyasztásának korlátozása –véli az egyetemista Makszim. –Néhány ismerősöm nyáron napi négy-öt liter sört is megiszik. Nálunk sokan úgy tartják, hogy az nem alkohol, inkább üdítő, és úgy isszák a sört, mint a vizet, de akárhogy is, napi öt liter még alkoholmentes folyadékból is rengeteg.

Ukrajnában bevett kifejezésnek számít a söralkoholista, számuk az utóbbi tíz év alatt megtízszereződött. Míg az egykori szovjet kormányzat mindent megtett a vodka ellenében az alacsony alkoholtartalmú italok népszerűsítéséért, ma már a túlzott sörfogyasztás okoz komoly gondot. Tizenöthúsz éve még száz alkoholistából alig egy-két ilyen eset volt, napjainkban viszont több mint tizedük ebbe a kategóriába sorolható. Ebben nagy szerepet játszik a „folyékony kenyér” ártalmatlanságáról keringő mítosz is, noha egy liter ötszázalékos sörben csaknem másfél deci vodkának megfelelő mennyiségű alkohol van.

Felmérések szerint a nagyvárosok lakóinak 15–25 százaléka a sör rabjává vált. Főleg a „fehérgallérosok”, vagyis az értelmiségi szakmákat űzők, és közöttük is sok a fiatal.

A káros tendencia erősödésében szerepet játszik az egyre nagyobb munkahelyi stressz. Az állami hivatalban dolgozó Oleg napi tizenkét órában „hajt”, ebédre is csak kutyafuttában jut ideje. – Esténként a kollégákkal rendszerint még bent maradunk egy kicsit az irodában beszélgetni és néhány sörrel levezetni a napközben felgyülemlett feszültséget. Persze, hogy káros, de nekem is ki kell valahogy kapcsolnom. A sörtől jobban alszom, másnap úgyis kezdődik elölről az egész taposómalom – mondja.

Söröző nő egy kijevi parkban
Söröző nő egy kijevi parkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.