Igent mondtak Fazakas jelölésére az EP-ben

Az Európai Parlament 348-213 arányban igent mondott Fazakas Szabolcs jelölésére az Európai Számvevőszékbe.

Az érintett örül, hogy az EP-ben végzett munkáját elismerték volt kollégái, akik elutasították a belpolitikai ügyek európai szintre emelését. A Fazakast ügynökmúlttal vádoló fideszes néppárti Deutsch Tamás szerint ez az arány jelzi, hogy „a jelöltben megrendült a bizalom”.

Bizonyított szakértelmének, az EP-ben végzett munkájának, szakmai és baráti kapcsolatainak tulajdonítja Fazakas, a parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának volt elnöke, hogy Deutsch „rágalmai” nem jártak sikerrel. Szerinte az utolsó pillanatban felvetett aggályokat a képviselők elutasították, mint a nemzeti politikai viták törvényhozási szintre emelésére tett kísérletet.

Fazakas Szabolcsot a magyar kormány tavaly novemberben jelölte, és az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága március 15-én hallgatta meg a másik kilenc leendő kollégájával egyetemben. A meghallgatás előtt fél órával küldte szét Deutsch Tamás azt a véleményét, hogy Fazakas elhallgatta „kommunista titkosszolgálati” múltját, honlapjára pedig feltette Fazakas beszervezési kartonjának fénymásolatát. A bizottság támogatását is megkapta azonban a magyar jelölt.

A lapunk által is közölt válaszlevél cáfolja Deutsch egyéb korrupciós vádjait, és leszögezi, hogy Fazakast átvilágították Magyarországon, érintettséget esetében nem találtak. Ám a külkereskedelmi minisztérium német referenseként Stefan fedőnéven vezettek róla aktát a Belügyminisztériumban, amit Fazakas nem tagadott.

A csütörtöki szavazás előtt a néppárti frakcióban a németek és a spanyolok azt kérték, hogy ne a csoport nemleges döntését kelljen követniük. A titkos voksoláskor valószínűsíthetően a jobboldalon is sokan támogatták Fazakast. Az előzetes információk arról szóltak, hogy a liberálisok és a zöldek is kiállnak Fazakas mellett. Ám Deutsch Tamás lapunknak azt mondta: a sok ellenszavazat azt mutatja, hogy a bizalom megrendült a magyar jelöltben, akiről a végső szót a tanács mondja ki. A parlamenti döntés után ez formalitásnak tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.