Futni hagyták a molesztáló papot

Újabb adalékkal szolgált a katolikus egyház több országban napvilágrakerültpedofilügyeihez a csütörtöki The New York Times.

Mint dokumentumokra, köztük egyházi méltóságok levelezésére hivatkozva írja: soraiban Joseph Ratzinger bíborossal – a mai XVI. Benedek pápával – lényegében egérutat adott egy amerikai papnak, aki egy szociális munkásnak maga is elismerte, hogy mintegy kétszáz fiút molesztált évtizedekkel ezelőtt, egy siketek iskolájának lelkigondozójaként.

A dokumentumokat a világlap öt, állításuk szerint egykor szexuálisan zaklatott férfi ügyvédjeitől kapta meg; védenceik perre mentek. Az iratokból az derül ki: az egyház – beleértve a Vatikán hittani kongregációját 24 éven át, 2005-ig vezető Ratzinger bíborost – a mundér becsületét védve eltusolta az ügyet. Ez a fórum lett volna illetékes rá, hogy megfoszsza hivatalától az illető papot, a Wisconsin állambeli Lawrence Murphyt. De nem tette, Murphy atya papként halhatott meg 1998-ban. A katolikus iskolából még 1974-ben csendben elmozdították, egy másik egyházmegyébe. – Egyszerűen szeretném leélni a számomra maradt időt papi hivatásom méltóságában. Kérem szíves segítségét az ügyben – írta Murphy Ratzingernek.

A lap birtokába került dosszié nem tartalmaz választ, de a levél nyomán megszüntették a titokban lefolytatott kánonjogi eljárást Murphy ellen. A NYT finoman utal arra is, hogy miközben a pápa most az ír zaklatási ügyben hangsúlyozza a polgári igazságszolgáltatással való együttműködés szükségességét, ez az általa is ismert wisconsini esetben nem történt meg.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő „tragikus esetről” beszélt, és elismerte, hogy Murphy atya „különösen sebezhető” gyerekeket zaklatott. Ugyanakkor azt mondta a lapnak: a kánonjogi kódex alapján azért nem léptek fel ellene, mert a pap egészsége akkorra már megromlott, új keletű vádak pedig nem voltak ellene. A rendőrségi feljelentés elmaradásának miértjére nem adott választ.

Bár az ügy önmagában is komoly, a mostani kontextusban elsősorban nem a tengerentúli egyház, hanem a Vatikán szempontjából van jelentősége. Amerikában nyolc éve, a The Boston Globe című lap leleplezése robbantotta ki a katolikus egyházat érintő monstre pedofilbotrányt; az ezzel kapcsolatos anyagi jóvátételek összege immár a kétmil liárd dollárhoz közelít. A skandalum Bernard Francis Law, Boston bíboros érseke, valamint több püspök lemondását is eredményezte korábban.

Egy, az amerikai püspöki konferencia által megrendelt tanulmány szerint 11 ezer vádat hoztak fel 4400 pappal szemben az 1950 és 2002 közötti évtizedekben, de ezek egyharmadát nem lehetett már kivizsgálni, mivel az illető pap azóta meghalt. 2002-ben az amerikai katolikus egyház „zéró toleranciát” hirdetett a kis- és fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális zaklatással szemben. Ennek keretében milliós nagyságrendben világítottak át alkalmazottakat, illetve készítettek fel híveket arra, hogy nyomban jelentsék a sérelmeiket.

Börtönbüntetéssel sújtják a pedofilokat Lengyelországban

Néhány éve már, hogy Lengyelországban is megalakult a pedofil papok áldozatainak mozgalma. A szervezetet egy, a kanadai Torontóban élő lengyel üzletember alakította meg. Wincenty Szymanskit ministránsfiúként érte a támadás Zakroczym község plébániáján. Az elkövető egy bizonyos Czeslaw M. volt. A kanadai-lengyel férfi elérte, hogy a papot a plocki püspök eltávolítsa a plébániáról. Szymanski azt nyilatkozta a Zycie Warszawy című lapnak, hogy az embereket „nehéz ráébreszteni a jogaikra.” Különösen érvényes ez a lengyel vidékre, ahol „mindenki cidrizik a papoktól”.

Az egyház valódi nagyhatalom Lengyelországban – ettől azonban a perverz papoknak nincs mentelmi joguk. A hírek szerint a pedofil papokat nemcsak börtönbüntetéssel és pénzbírsággal sújtják, de általában eltiltják a nevelői, oktatói tevékenységtől, ahol gyerekekkel kerülhetnek kapcsolatba. A Tygodnik Powszechny katolikus hetilapban egy kegyesrendi szerzetes írt arról, hogy az egyház számára micsoda belső veszélyt jelentenek ezek az emberek. Sajnálattal állapította meg, hogy a gyóntatók gyakran feloldozzák a bűnüket bevallókat, és nem kötelezik őket terápiára. (M. G.)

Bertone bíboros és XVI. Benedek pápa képével tüntetnek a gyermekek zaklatása ellen Rómában
Bertone bíboros és XVI. Benedek pápa képével tüntetnek a gyermekek zaklatása ellen Rómában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.