Demokratákat fenyegettek meg

Az amerikai republikánusok az ülésteremben küzdenek az egészségügyi reformmal szemben – miközben annak ellenzői demokrata párti politikusokat fenyegettek meg.

Ha háborút nem is, de csatát nyertek az ellenzéki republikánusok az egészségbiztosítási reform kapcsán, noha az erről szóló törvényt kedden már aláírta Barack Obama amerikai elnök. Csütörtökre kiderült: két, a kongresszusi házszabályt sértő formai hiba miatt a szenátusból vissza kell küldeni a jogszabályt a képviselőházba, ahol újra megszavaztatják azt.

Ezzel együtt sem a reform mellett egyedül kiálló demokraták, sem megfigyelők nem tartanak érdemi fordulattól a vasárnap esti, több évtizedes mérföldkőnek tartott jóváhagyáshoz képest. – Bízunk benne, hogy a ház gyorsan elfogadja a törvényt ezekkel a kis változtatásokkal – mondta a demokraták szenátusi vezetőjének szóvivője. A kifogásolt passzusok ráadásul nem is az egészségügyet érintik, hanem az azzal csomagban kezelt diákhiteleket.

Tartalmilag ennél lényegesebb, hogy szerdán, a szenátusban az ellenzék több tucat módosító indítványát söpörték le az asztalról demokraták. Ezek között érdemiek is voltak, így például az a javaslat, amely megakadályozta volna, hogy az adminisztráció több mint félmilliárd dollárt csoportosítson át az idősek állami egészségügyi ellátásából a biztosítási rendszerbe, az elkövetkező évtizedben bevonni tervezett 32 millió ember javára. De olyan „érdekességek” is, mint például annak tilalma, hogy a gyerekeket molesztálók a potencianövelő kék pirulához juthassanak.

Az utóvédharcok ugyanakkor nemcsak a Capitoliumon folynak. Az FBI is nyomoz annak kapcsán, hogy a napokban legalább tíz, az Amerikát mélyen megosztó reform elfogadásában szerepet játszott demokrata képviselő fejezte ki aggodalmát testi épségét illetően. Volt, akit telefonon fenyegettek meg mesterlövészekkel, másoknak bezúzták az ablakát választókörzeti irodájukban. Még a múlt héten demokrata politikusok őket ért rasszista és homofób inzultusokról számoltak be.

John Boehner, a republikánusok képviselőházi feje elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot és a fenyegetéseket. Ugyanakkor a csütörtöki The New York Times felhívja rá a fi gyelmet: közvetlenül a párthoz köthető fórumokon is szítják a tüzet. Van, hogy szó szerint: egy republikánus weboldalon lángokkal vették körbe Nancy Pelosi házelnököt, az egész reform demokrata párti élharcosát. De Sarah Palin, a jobboldal egykori alelnökjelöltje is agresszívan tematizálta az egészségügyet a Facebook közösségépítő oldalon.

Ingyenes szemvizsgálat Kaliforniában
Ingyenes szemvizsgálat Kaliforniában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.