Üres oldalakkal demonstráltak az észtek

Eredeti módon demonstráltak a vezető észt lapok a mozgásterüket jelentősen korlátozó, a sajtóforrások védelméről szóló törvénytervezet ellen.

A balti ország hat legnagyobb példányszámú újsága (a Postimees, az Äripäev, az Eesti Päevaleht, az Őhtuleht, az Eeski Ekspress és a Maaleht) a minap üres oldalakkal illusztrálta, hogyan festenek majd a törvény elfogadása után kiadványaik.

Az észt igazságügyi minisztérium javaslatamegfosztaná az újságírókat informátoruk megvédésének jogától. A hivatalos szervek forrásuk kiadására kötelezhetnék őket, az együttműködést elutasító újságíróra pedig pénzbírság, sőt akár börtön is kiszabható lenne.

Priit Hőbemägi, a tiltakozó akcióban részt vevő Eeski Ekspress hetilap főszerkesztője a Népszabadságnak elmondta: veszélyesnek tartja a javaslatot, mert senki sem mer kényes ügyekről beszélni, ha az újságírók többé nem garantálják az anonimitást. – A mi ripor tereinket is sokszor megkereste már a rendőrség, hogy információikkal segítsék a nyomozást, ők viszont ezt megtagadhatták az újságírói etikára hivatkozva. Ám konfliktusunk sosem volt, mivel a rendőrök megértően álltak a helyzethez, és ezután már nem zaklatták a kollégákat.

Az észt igazságügyi miniszter, Rein Lang komoly joghézag kipótlásaként értékeli a parlament elé április 7-én kerülő törvényjavaslatot. A sajtó képviselői azonban elegendőnek tartják a jelenlegi gyakorlatot, amelyben – az újságírók etikai kódexének iránymutatása mellett – személyes megítélésükön múlik, értesítik-e a rendőrséget.

Észtország eddig előkelő helyen állt a sajtószabadság mértékét mutató rangsorokban: a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet listáján hatodik, míg a Freedom House összesítésében a 14. helyet kapta. Értékelésükkel egyezik Hőbemägi véleménye, szerinte a sajtó az ország függetlenné válása óta teljes mértékben szabad. Éppen ezért tehették meg és érezték kötelességüknek a figyelemfelkeltésnek szánt tiltakozást.

– Megmutattuk, hogy az észt társadalom számára igenis nem mindegy, korlátozzák-e a sajtó szabadságát és elkülönülését a hatóságoktól. Úgy vélem, okunk van remélni, hogy az általunk gerjesztett országos felháborodás után, a sajtóforrások védelméről szóló törvényjavaslatot jelenlegi formájában nem fogadhatja el a parlament – értékelte múlt heti akciójukat az Eeski Ekspress főszerkesztője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.