Berlusconi tartja össze az ellenzéket

Teljes erőre kapcsolt a kampány Olaszországban a március 28–29-i tartományi választások előtt. A szavazóknak a püspöki kar is útmutatást adott.

Silvio Berlusconi folyik a csapból – panaszkodik az ellenzék a közszolgálati és a saját televízióin még a reggeli beszélgetős műsorokba is betelefonálva kampányoló miniszterelnökre, aki megszokott viccelődésével ismétli: „Az engem bíróságra citáló ügyészségek politikai puccsra készülnek! Én tartom 16 éve egyben az ellenem harcoló ellenzéket! A balközép nő jelöltjei reggel belenéznek a tükörbe, és frászt kapnak.” Berlusconi szerint ugyanis a jobbközéphez tartozó hölgyek szépek, a politikai túloldalon viszont bányarémek.

„Ez nem elég a győzelemhez. De ha nyerünk, nem kérjük a lemondását, Nicolas Sarkozy is a helyén maradt” – reagált a balközép Demokraták (Pd) főtitkára, Piero Bersani, aki Berlusconi villájának kapuján akar kopogtatni, „ha már a kormányfő menekül a nyílt tévés konfrontációtól”. A sajtó szerint az ellenzék nincs kész a váltásra, ez a voksolás is pró vagy kontra Berlusconi lesz.

A PD és a kormányzó Szabadság Pártja (Pdl) országos tesztnek tartja a IV. Berlusconi-kormány majdnem félidejében, tizenhárom tartományban rendezendő választásokat. A Noemi–Patrizia-botrány, a miniszterelnök mentelmi jogának vitái, a korrupcióért letartóztatott jobbközép politikusok, a Berlusconival szembeni decemberi agresszió és a 7,8 százalékra ugrott munkanélküliség után.

A Berlusconi vezette Pdl 2008 óta a helyhatósági és európai választásokon is elsöprő győzelmet aratott. Mostani esélyeit a tartományi jelöltlisták bonyodalmai kérdőjelezték meg: a kopogtatócédulák megkésett benyújtása miatt Lazio jobbközép elnökjelöltje, Renata Polverini lista nélkül indul. A kampány a tereken zajlik, miután a képernyőkön egyedül Berlusconi szerepel. Az esélyegyenlőség nevében a kommunikációs ombudsman felfüggesztette a politikai talk-showkat. Ezek műsorvezetői az utcán, interneten folytatják. A kormány első számú tévés ellenségének tartott újságíró, Michele Santoro csütörtökön a bolognai sportcsarnokban tart éjszakai politikai maratont a Berlusconi által letiltott kollégákkal és humoristákkal. Köztük lesz a színész-rendező Roberto Benigni is.

Választási útmutatást adott Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar elnöke is: voksotok az abortusz ellen szóljon! Vagyis ellenem – vette tudomásul Lazio ellenzéki jelöltje, a volt EU-biztos Emma Bonino. Igaz, felmérések szerint az olaszok többségét nem zavarja a határozott egyházi véleménynyilvánítás.

Berlusconi-rajongó egy kampánygyűlésen
Berlusconi-rajongó egy kampánygyűlésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.