Afrikában, Kínában és Ausztráliában is lesz Visegrádi Ház

A dél-afrikai Fokvárosban a takarékosság jegyében különösebb ünnepi külsőségek nélkül nyitja meg holnap kapuit az első Visegrádi Ház.

A visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) a hosszú távú együttműködés erősítése és a külügyi költségek csökkentése céljából döntöttek úgy, hogy távoli államokban, közös bérleményekben egy helyen oldanak meg bizonyos diplomáciai feladatokat, mindenekelőtt konzuli teendőket. De szó van arról is, hogy az egyes országok irodahelyiségeket juttatnak a többieknek saját ingatlanaikban a költségek megosztása érdekében.

Ami a fokvárosi közös ingatlant illeti, ennek esetében a négy ország osztozik a működtetés költségein, ugyanakkor heti váltásban használják majd az épületet. A visegrádiak diplomatái a fővárosból utaznak a helyi konzuli ügyek intézésére. Minthogy jelenleg Magyarország tölti be a V4-együttműködés soros elnöki tisztségét, az érdekelt négy külügyminisztérium szakmai vezetői a napokban Budapesten egyeztették a további Visegrádi Házak létrehozására vonatkozó elképzeléseiket. Mint Faller Jenő szakállamtitkár elmondta, a fokvárosi után várhatóan még az idén Ausztráliában és Kanadában is megkezdi majd működését egyegy Visegrádi Ház: az egyik Sidney-ben, a másik Torontóban. Mindkét városban jelentős lélekszámú a magyar diaszpóra. Miután Magyarország pénzhiány miatt korábban felszámolta ulánbátori külképviseletét, érdeklődéssel fogadta azt a lengyel felajánlást, hogy a mongol fővárosban az ottani lengyel nagykövetség területén is létesüljön Visegrádi Ház. Szó van továbbá arról, hogy a V4-ek Közép-Amerikában, Indiában, Kínában, Brazíliában és Afrikában is néhány helyen közösen oldják meg diplomáciai jelenlétüket. Ez minden érintett országnak érdeke, hiszen a válság miatt a V4-államok takarékossági okokból a legutóbbi években kisebb-nagyobb mértékben megnyirbálták külképviseleti hálózatukat.

A közös ingatlanbérlés nem ismeretlen a magyar külügyi gyakorlatban: Podgoricában például Magyarország Ausztriával közösen oldotta meg a diplomáciai missziók elhelyezését. Ugyanakkor a jakartai magyar nagykövetségen osztrák és ciprusi diplomaták elhelyezését tettük lehetővé, míg a kazah fővárosban Ausztria adott helyet magyar diplomaták munkavégzéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.