Luxusadót vet ki a bolgár jobboldal

Luxusadóval és fizetési plafonnal harcolna a jobboldali bolgár kormány a gazdasági válság ellen. Emellett bárki állampolgárságot kap, aki befektet félmillió eurót az országban.

Ahhoz képest, hogy már május elsejével be akarja vezetni a bolgár kormány az új luxusadót, eléggé szaggatottan csöpögtetik az információkat a válságellenes csomagról. Azt már bejelentették, hogy megmarad a eddigi egykulcsos (10 százalékos) adó, ám az önkormányzatok által beszedett eddigi építmény, gépjármű- és jachtadóra luxusadót terhelnek.

Így luxusadót fizetnek a 250 négyzetméternél nagyobb lakások, a nagy teljesítményű személygépkocsik, a magánrepülőgépek és jachtok után. Kiegészítő adóval sújtják a százezer levát (13,5 millió forintot) meghaladó bankbetéteket is.

A másik intézkedés az állami bérplafon bevezetése lesz. Bojko Boriszov miniszterelnök sajtóértekezletén azt mondta, hogy ő éjt nappallá téve, szombaton és vasárnap is dolgozik havi 3000 leváért, míg vannak olyan kórházak, ahol az átlagkereset 35 ezer leva. – De van orvos, aki 72 ezer levát keres havonta – hangzott el. Aminiszterelnök kiemelte a bolgár légi irányítás vezetőinek „elrémisztően magas” jövedelmét is.

A közgazdászok körében élénk érdeklődést keltett a bejelentés, miszerint egy „állami pénzintézet” lakossági államkötvényeket bocsát majd ki, szintén válságellenes célból. A válságellenes program keretében továbbá a bolgár állam eladja nélkülözhető vagyonát.

A kormány sietve tárgyalásokba kezdett a szakszervezetekkel és a munkaadók képviselőivel is. A munkaadók a válságellenes program támogatásáért cserébe adóamnesztiát követeltek a természetes személyek számára. Az üzleti szféra a közigazgatás költségeinek csökkentését is követeli. A szakszervezetek követelésére a kormány hozzájárult a minimálbér július 1-jével való emeléséhez. A munkavállalók ezen kívül az energiaárak befagyasztását is szeretnék elérni az év végéig. Erre nem kaptak ígéretet.

Boriszov miniszterelnök nemrég az előző koalíciót hibáztatta a gazdaság bajaiért, azt mondta, hogy egymilliárd eurónyi „bújtatott deficitre” bukkantak a költségvetésben. Ezt kellene valahogy eltüntetni. Időközben a jobboldali kormány alatt nem javult lényegesen az ország nemzetközi megítélése, s a munkanélküliség továbbra is 10 százalék feletti. Hangulatjavító intézkedésként ígérik az előző baloldali-liberális kurzus politikusai elleni fellépést. Mindenekelőtt a török kisebbség vezetője, Ahmed Dogan vagyoni ügyeit akarják kivizsgálni.

Hajléktalan bolgár kisfiú alszik egy szófiai luxus üzlet előtt
A boy sleeps in front of a luxury shop in the centre of Sofia, November 3. Dozens of homeless children roam Bulgaria's larger cities as cash-strapped orphanages and other social institutions fail to provide proper care for the neglected children. BULGARIA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.