'Bérelhető vagyok, mint egy taxi'

Parlamenti vizsgálatot kezdeményezett tegnap maga ellen Stephen Byers volt brit közlekedési miniszter, miután – a The Sunday Times beszámolója szerint – azt mondta egy magát cégvezetőnek kiadó újságírónak: „Bérelhető vagyok, mint egy taxi.” Byers közleményben tudatta: „Biztos vagyok benne, hogy megerősítést nyer: betartottam a parlamenti képviselők magatartási kódexét.”

Byers, aki jelenleg a Munkáspárt képviselője, később visszavonta az újságírónak tett megjegyzését – jelentette a Reuters. A brit politikusokat egy képzeletbeli amerikai kommunikációs cég, az Anderson Perry képviselőiként keresték meg riporterek, akik a vállalati ügyfeleiknek kerestek befolyásos lobbistákat.

A The Sunday Times és a Channel 4 tévéadó akciójában volt miniszterek és parlamenti képviselők késznek mutatkoztak a lobbizásra, napi ötezer fontra (másfél millió forintra) rúgó összegért. Az újságírók a kormányon lévő Munkáspárt és az ellenzéki konzervatív párt politikusait egyaránt megkörnyékezték. Patricia Hewitt egykori egészségügyi miniszter és Geoff Hoon volt védelmi miniszter is azok között van, akik hajlandók lettek volna pénzért latba vetni a befolyásukat. Mindketten részesei voltak a Gordon Brown kormányfő leváltását célzó, elvetélt januári puccsnak, és egyikük sem indul a májusi parlamenti választásokon – írta az MTI. Most azt nyilatkozták, hogy nem követtek el törvénysértést.

David Miliband külügyminiszter döbbenetének adott hangot a botrány kapcsán, amely alig egy évvel követi a képviselők költségtérítési ügyét. – Az emberek azért állnak politikusnak, mert a közjóért akarnak cselekedni. Gondolom, ez elmondható az összes párt tagjairól. Bármi, ami foltot ejt a hírnevükön, ellentétes a köz szolgálatával – hangsúlyozta Miliband.

A Byers által szorgalmazott vizsgálat különösen kellemetlenül érinti a Munkáspártot, amely a közvélemény-kutatásokban lemaradt a konzervatívok mögött. Brown szóvivője közölte: a kormány nem indít külön vizsgálatot, Byers pedig jól tette, hogy a parlamenthez fordult. A konzervatívok máris azt ígérik: mindent elkövetnek, hogy kiderítsék, a munkáspárti kormány miniszterei közül bármelyik is megszegte-e a törvényhozás által lefektetett szabályokat.

Stephen Byers volt brit közlekedési miniszter egy londoni 'reklám-lakás-felújításon'
Trade and Industry Secretary Stephen Byers shovels sand into a cement mixer at a house renovation in London July 22. Byers donned a workers hard hat to publicise the fact that he will announce proposals to legislate against rogue traders such as so called 'cowboy builders' later today. KD/AA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.