Merkel békülékenyebb a Vatikánnal

Az iskolai szexuális visszaélések feltárását sürgette, és üdvözölte a Vatikán ezzel kapcsolatos állásfoglalását a német kancellár. Angela Merkel most először szólalt meg az elsősorban a német katolikus iskolákban elkövetett, az elmúlt hetekben napvilágot látott szexuális bűncselekmények kapcsán.

A kancellár hangoztatta, hogy a gyermekekkel, illetve fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélések nem csupán a katolikus egyházat érintik, és ennek kapcsán össztársadalmi vitára van szükség. Merkel a nyilatkozatban teljes támogatásáról biztosította a Vatikán magatartását a botránnyal kapcsolatban. A kancellár kijelentette: elégedett azzal az üzenettel, amelyet Robert Zollitsch érsek, a püspöki konferencia elnöke kapott a Vatikánban. Zollitsch XVI. Benedek pápával egyeztetett az ügyben, és a katolikus egyházfő szabad kezet adott a német püspököknek a szexuális visszaélések feltárásával kapcsolatos eljárásra.

Némileg meglepő, hogy a német kancellár ez alkalommal jóval támogatóbban nyilatkozott a Vatikán magatartásával kapcsolatban, mint egy évvel ezelőtt, a holokausztot tagadó Williamson tradicionalista püspök esetében. Akkor Merkel közvetve bírálta a pápa hallgatását, és az egyházfőt a holokauszttagadó püspöktől való határozott elhatárolódásra szólította fel. A Szentszék akkor megütközésének adott hangot a kancellári állásfoglalás miatt. Merkel véleménye ezúttal élesen elüt igazságügyi miniszterének állásfoglalásától: a szabad demokrata miniszter ugyanis mindeddig azt hangoztatta, hogy a fő felelősség a katolikus egyházé.

A német sajtó rámutatott arra is, hogy a történtek nyomán egyházi körökben felélénkült a cölibátussal kapcsolatos vita is. A keddi lapok emlékeztettek arra, hogy az elmúlt 48 órában több német és osztrák egyházi vezető szólított fel arra: a papi nőtlenség életformájával párhuzamosan el kell fogadni a papok házasságkötésének lehetőségét is. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy egyedül a cölibátussal lennének magyarázhatók az egyházon belül elkövetett pedofil bűncselekmények.

A Vatikán hivatalos lapja is szembeszállt a katolikus egyházat és annak vezetését a szexuális visszaélések kapcsán ért támadásokkal. A L’Osservatore Romano vasárnapi számában közölt kommentárjában rámutatott: XVI. Benedek pápa „nyílt és határozott” harcot folytat az egyházi személyek által elkövetett jogsértések ellen. Egyúttal visszautasította azt a felfogást, amely szerint a pedofília egyik oka a papok nőtlenségében keresendő. Szerinte „bizonyított dolog, hogy a kettő között nem áll fenn okozati összefüggés”. Szexuális bűnügyek gyakrabban fordulnak elő világi, illetve házas személyek esetében, mint nőtlen papok, illetve püspökök körében.

Mindenesetre sokakban csalódást keltett, hogy a várakozással ellentétben a katolikus egyházfő nem tért ki vasárnapi Úrangyala imájában a megrontási ügyekre, amelyek egyre nagyobb hullámokat vernek Németországban és Ausztriában. A most vasárnapi Angelus volt ugyanis a pápa első nyilvános fellépése azóta, hogy pénteken ismertté vált egy súlyos következményekkel járó döntése abból az időből, amikor még Joseph Ratzinger néven münchen-freisingi érsekként tevékenykedett. A Süddeutsche Zeitung megírta, hogy az érsek 1980-ban beleegyezett egy észak-németországi pap Bajorországba történő áthelyezésébe. Az illető korábbi állomáshelyén megrontott egy 11 éves fiút. Később új munkahelyén sem hagyott fel a reá bízott gyerekek molesztálásával, emiatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 4000 márka pénzbírságra ítélte a bíróság.

A spanyol rendőrség is nyomoz egy, a chilei fővárosban tavaly őszszel őrizetbe vett spanyol szerzetesrendi tanár ellen. Az 53 éves José Angel Arregui Chilében azzal bukott le, hogy a San Viator rendházhoz tartozó líceum komputerére gyerekpornográfiát tartalmazó anyagot töltött fel. A házkutatás során kiderült, hogy több száz maga által készített felvétellel is rendelkezett még abból az időszakból, amikor spanyolországi egyházi iskolákban tartott tornaórákat.

Arregui 2008 januárjától tanított Santiago de Chile Szent Tamás egyetemén. Korábban Spanyolországban hét egyházi kollégiumban tanított vallástörténetet és tartott testnevelési órákat. Az Interpol közbejöttével Chiléből elküldött, 13 DVD-re összegyűjtött felvételekről a spanyol nyomozóhatóság megállapította, hogy azok 1992 és 2005 között készültek rejtett kamerával a San Via tor rend madridi, a vizcayai és a basauri kollégiumában – öltözőkben, zuhanyozókban –, s mintegy tizenöt 12 és 14 év közötti kiskorúval elkövetett molesztálást, maszturbálást és egyéb zaklatást örökített meg. A tanár azzal indokolta a gyerekek testrészeinek simogatását, megmérését, hogy diszszertációt ír a növekedésben lévő test rugalmassá gáról. (Ez utóbbi igaz volt, cum laudét kapott rá.) Egykori ál dozatai közül többen elmondták, hogy noha furcsának találták „a vizsgálatokat”, de miután rendre más diáktársuk is jelen volt, nem jutott eszükbe tiltakozni. (O. L. Gy.)

A pápa a kancellár asszonnyal 2006-ban Németországban
A pápa a kancellár asszonnyal 2006-ban Németországban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.