A környezetvédelem Károly herceg szívügye

A trónörökös negyedszer, Cornwall hercegnője először látogat el hazánkba. Károlyt és Camillát Sólyom László köztársasági elnök hívta meg.

Három visegrádi országot keres fel Károly walesi herceg és hitvese, Cornwall hercegnője, Camilla Parker Bowles március 15. és 23. között. Magyarország a lengyel- és csehországi tartózkodás közé ékelődik be. A program összeállítói ügyeltek arra, hogy az tükrözze Károly sokoldalú érdeklődését. A herceg kedvenc területei közé tartozik a környezetvédelem, ezért felkeresi a szentendrei Regionális Környezeti Központot (Regional Environmental Center) is, ahol kutatók kelet-közép-európai környezeti problémákra keresnek megoldást. Ugyanehhez a témához kapcsolódóan Károly fiatal tudósokkal találkozik majd a Magyar Tudományos Akadémián, és résztvesz azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája az üzleti világnak a globális felmelegedés megfékezésében játszott szerepe. Károly herceg és felesége megjelenik a ZARE (Zene a Rasszizmus Ellen) elnevezésű koncert Millenáris Parkban rendezett főpróbáján is. Ez különleges hangsúlyt ad a budapesti brit nagykövetség kezdeményezésének, amely a fajgyűlölet ellen lép fel. Magára a koncertre március 21-én, a Gödör Klubban kerül sor.

A hercegi pár az Uránia Filmszínházban Mészáros Antónia Megtagadva című dokumentumfi lmjének bemutatója után több magyarországi roma érdekvédelmi szervezet képviselőivel is megismerkedik. Megtekintik a Dohány utcai zsinagógát is, ahol izraelita szervezetek vezetőivel cserélnek eszmét, majd egy követ helyeznek el az Emánuel Alapítvány Holokauszt Emlékfájánál.

A brit trónörökös keresi helyét a társadalomban, ezt tükrözi széles érdeklődési köre és jótékonysági tevékenységei is. Az írásban amúgy sem létező brit alkotmány nem tartalmazza a trónörökös „munkaköri leírását”, így magának kell történelmi funkcióját kialakítania. A 62 éves Károly számos társadalmi kérdésben folytat kampányt, melyek érdekében a konfliktusoktól sem riad vissza. A számára legfontosabb ügyek a környezeten kívül a katonaság és a karitatív jellegű vállalkozási tevékenységek. Igyekszik „piaci réseket” betölteni. Ilyen például a Prince’s Trust (Hercegi Alap) felállítása, amely 16 és 25 év közötti problémás fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy visszatérjenek az életbe. Az évente mintegy hatszáz „udvari programot” lebonyolító trónörökös közvetlen vagy közvetett formában évi százmillió fontot hajt fel jótékony célokra.

Károly nem kap állami kegydíjat, külföldi útjaitól, belföldi repülőútjaitól és rezidenciája, a Clarence House állagmegóvásának költségeitől eltekintve minden kiadását maga finanszírozza. Ennek forrásai a Cornwalli Grófság bevételei, elsősorban mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tevékenységből származnak, és 16 millió fontra (kb. 4,6 milliárd forintra) rúgnak.

Károly walesi herceg Kecskeméten 2000. májusában
Britain's Prince Charles receives flowers from Hungarian children as he arrives in Kecskemet, central Hungary May 16. Charles is in Hungary to inaugurate a new power plant built by British Powergen in Budapest's Csepel island, the largest investment by a British company in Hungary.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.