Távirati stílusban

Amerikai fegyvereket találtak a táliboknál

Az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok nagy mennyiségű amerikai fegyvert szereztek vissza az ellenséges tálib felkelőktől az elmúlt 11 hónapban. Olyan fegyverekről van szó, amelyeket az amerikaiak vásároltak az afgán biztonsági erőknek, és amelyeknek egy része a felkelők kezébe került. Az amerikaiak 2002 óta 330 millió dollár értékben adtak fegyvereket az afgán rendőrségnek és katonaságnak. Onnan azonban 13 ezer fegyver, 200 ezer lőszer és 80 jármű „eltűnt”, illetve a tálibokhoz került. (MTI)

Bíróságon egy francia neonáci csoport tagjai

Neonáci ideológiát valló fegyveres csoport szervezésének vádjával 14 francia személy ellen kezdődött eljárás hétfőn a Párizs közeli Evry büntetőbíróságán. Az „állam megbuktatását és saját hadsereg létrehozását” célul kitűző, időközben feloszlatott Nomad88 elnevezésű félkatonai csoport 20 és 37 év közötti volt tagjait többek között azzal vádolják, hogy engedély nélkül szereztek be fegyvereket és lőszereket, valamint hoztak létre harci csoportot. (MTI)

A bevándorlók ellen hangolódtak a finnek

Mindössze három év alatt homlokegyenest ellenkezőjébe fordult a bevándorlókkal kapcsolatos közhangulat Finnországban. Egy felmérésben a megkérdezettek 59 százaléka a külföldiek további bevándorlása ellen foglalt állást, s csak 36 százalékuk fogadna be több bevándorlót. Egy három évvel ezelőtti hasonló felmérésben a megkérdezettek csupán 36 százaléka volt a bevándorlás ellen, míg 56 százalékuk támogatta. (MTI)

Szlovák–magyar megértési alap a Hídtól

Szlovák–magyar megértési alap létrehozását javasolja a Híd nevű szlovákiai parlamenten kívüli párt. „A megértési alap legfőbb feladata az lenne, hogy hozzájáruljon a szlovák–magyar kapcsolatok javításához, amelyek ma nem nevezhetők jónak” – jelentette ki Rudolf Chmel, a párt alelnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján. A prágai Károly Egyetem tanára szerint ennek érdekében az alap olyan projekteket támogatna, amelyek elősegítenék a szlovák–magyar megértést. Támogatnák a települések baráti kapcsolatait, a közös történelem kutatását, a kisebbségek kulturális és művelődési programjait, a műemlékek karbantartását. (MTI)

Lebukott a grúz maffiacsoport

Nemzetközi rendőri együttműködéssel felszámoltak egy Spanyolországból irányított maffiacsoportot, amelyet főként grúziai származású bűnözők alkottak. A letartóztatásokra Spanyolországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban került sor. A „Java” elnevezésű műveletben összesen 69 gyanúsítottat fogtak el. A vád ellenük az, hogy legális üzletek fedezékében pénzmosással és kábítószer-csempészettel foglalkoztak. Rendőrkézre került a banda egyik feltételezett európai szintű főnöke is. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.