Nehezen kezelhető változás

Az európai országok egy része elutasítja a genetikailag módosított (GMO) növényfajok termesztését, miközben ugyanaz az Európa évente több milliárd dollárért importál a tengerentúlról GMO-t tartalmazó állati takarmányt. Ráadásul a világ hat legnagyobb biotechnológiai vállalkozásából három európai – nyilatkozta lapunknak Jack A. Bobo, az amerikai külügyminisztérium biotechnológiai főtanácsadója.

A huszonegyedik század a biotechnológia százada, de csak most kezdjük megérteni, hogy a biotechnológia milyen előnyökkel szolgál. Nagyon sok a megoldandó probléma, de még alig ismerjük a megoldásokat. Ahogy mindenütt, úgy az USA-ban is megoszlanak a vélemények a GMO-król. Sokan támogatják, sokan ellenzik, de a legtöbben azt mondják, hogy ha egy termék nem veszélyes, nincs hatással a környezetre, ezzel szemben valamilyen szempontból előnyös az előállítása, akkor éljünk a GMO nyújtotta lehetőséggel. Jack A. Bobo szerint – aki egy szakmai konferenciára érkezett Budapestre – a mezőgazdaság roppant energiaigényes ágazat. Ha sikerül az eddiginél hatékonyabb módszerekkkel –művelési technológiákkal, kevesebb vegyszerezést igénylő vagy éppen szárazságtűrő fajokkal – előállni, akkor jelentősen csökkenthető az ágazat energiafelhasználása. A kisebb energiaigény pedig előnyös a globális felmelegedés mérséklése szempontjából.

Az amerikai szakértő szerint a génmódosított növények termesztésében, állatok tenyésztésében a tudomány egyetért az Atlanti-óceán mindkét partján, itt inkább politikai kérdésről van szó. Néhány európai ország – Ausztria, Magyarország, Svájc, Franciország – nem engedélyezte a genetikailag módosított növényfajták termesztését, importját, annak ellenére, hogy az európai egészségügyi hatóságok biztonságosnak, az egészségre ártalmatlannak találták a GMO-termékeket. Ugyanakkor Európa évente több milliárd dollárért importál az Egyesült Államokból, Argentínából és Brazíliából GMO-s állati takarmányt. Az is érdekes, hogy a világ hat legnagyobb biotechnológiai vállalkozásából három európai. A génmódosított termékekkel kapcsolatos hivatalos amerikai álláspont alakításáért és képviseletéért is felelős Jack A. Bobo biztonságosnak tartja a GMO-t tartalmazó termékeket, hiszen nemzetközi eljárások, kódexek határozzák meg, hogy mit lehet tenni és mit nem.

A szakemberek tanácsai alapján a politikusoknak kell eldönteniük, hogy mi történjen ezen a területen. Alapvető változás előtt állunk, amit egyesek nehezen kezelnek. Kü lönböző pártokból álló euró pai kormányoknál időnként előfordul, hogy ugyanarról a kérdésről mást mond az egyik pártból érkezett miniszter és mást mond egy másik párt minisztere. Az USA-ban annyival jobb a helyzet, hogy a kormányzat véleménye egységes. Az Egyesült Államokban sem arról van szó, hogy a növényeket kizárólag több ezer hektáros monokultúrás ültetvényeken kell termeszteni, hiszen a biodiverzitás megőrzése ott is fontos szempont. De ha kisebb energiafelhasználással lehet az emberek számára egészségesebb élelmiszereket termelni, akkor ezt az utat kell választani.

GMO – Kukoricaültetvény a franciaországi Levignacban
GMO – Kukoricaültetvény a franciaországi Levignacban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.