Franciaország: baloldali előretörés

A vasárnap lezajlott francia regionális választások első fordulója igazolta a nemzetközi trendeket: azaz a választásokról való távolmaradás rekordmérteket öltött, illetve a hatalmon levőkből úgy tűnik, elege van a társadalomnak. A természetszerűleg szociálissá váló gazdasági válság politikai következményeivel van dolgunk tehát. Ez francia kontextusban Nicolas Sarkozy jobboldalának vereségét és a baloldal előretörését hozta magával.

A választásokon való részvétel jócskán alattamaradtmég az előzetes várakozásnak is: a franciák kevesebb, mint 47 százaléka ment el szavazni (1986-ban, az első régiós választásokon még majdnem 80 százalékos volt a részvételi arány). A baloldal egyértelműen győztesen került ki ebből a fordulóból: a Szocialista Párt (PS) 29 és fél százalékkal megnyerte a választásokat, a 27 százalékot szerzett jobboldali kormánypárt, az UMP, a Zöldek (12,5%), a szélsőjobboldali Front National (FN, 11,7%) és a Baloldali Front (6,2%) előtt.

A dolog persze regionális szinten érdekes igazán és a kulcskérdés a második fordulóra történő szövetségek megkötése. Ez a legnagyobb gondja a kormánypárti UMP-nek, azaz hogy lényegében nincs tartaléka a második fordulóra. Így azokban a régiókban (azaz a huszonkét anyaországi régióból tizenkettőben), ahol a PS egyedül is legyőzte a kormánypártot, a verseny lényegében eldőlt. A többi régióban az egyesülő baloldali listák komoly győzelmi eséllyel bírnak, valódi kiélezett küzdelem tulajdonképpen csak Elzászban és Korzikán várható. Komoly gondot okoz a jobboldalnak Le Pen szélsőjobboldalának tizenkét régióbeli tíz százalék feletti eredménye, azaz második fordulóba jutáshoz szükséges küszöb átugrása.

A szélsőjobboldal talpon maradásának azért van nagy jelentősége, mert a választás második fordulójában élen végző párt automatikusan megkapja a mandátumok egynegyedét, csak a fennmaradó helyeket osztják el arányosan. Egy baloldali koalíció az FN jelenlétében (ezt nevezik a franciák „triangule”-nek, azaz háromszögnek) jó eséllyel az élen végez, így ölébe a hull a mandátumok többsége, s ezzel együtt a régió irányításának lehetősége. A baloldali pártoknakma estig kell dönteniük a közös listák felállításáról, amely elsősorban a szocialisták és a zöldek közti megegyezést valószínűsítik. Martine Aubry, a PS főtitkára, nem is mulasztotta el kijelenteni: „egyértelművé vált, hogy a szocialisták a baloldal vezető ereje”. A választások tanulságát talán legjobban Jean-Vincent Placé, a zöldek második embere, foglalta össze: „az európai választások eredménye után sikerült konszolidálni táborunkat, egyértelműen mi vagyunk az ország harmadik politikai ereje. Azonban az EP-választásokon egy gyenge PS volt mellettünk (17 százalékot szereztek akkor a szocialisták), míg most egy erős partnerrel számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy a baloldal tábora egyértelműen kiszélesedett.”

Martine Aubry a szavazófülkében
Martine Aubry a szavazófülkében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.