Álriport Grúzia orosz megtámadásáról

Orosz tankok tartanak Tbiliszi felé. Mihail Szaakasvili államfő életét vesztette – erről értesülhetett szombat este Grúzia az ország második legnagyobb televíziójának híradójából.

A sebesülteket, tankokat, menekülőket mutató bejátszásokról csak a félórás műsor végén derült ki, hogy csupán egy elképzelt forgatókönyv arról, mi várhat az országra a május 30-án esedékes polgármester-választás után. Eszerint az ellenzék -a Szaakasvilivel korábban szövetséges egykori házelnök, Nino Burdzsanadze vezetésével -tiltakozó tömegtüntetést szervez az elveszített választások után, és az így keletkezett instabil helyzetet kihasználva orosz erők törnek Grúziára. A hírek szerint grúz katonák végeznek Eduard Kokojtival, a 2008-as grúz-orosz fegyveres konfliktus után Oroszország által függetlennek elismert Dél-Oszétia elnökével, amit az ellenzék elítél - közvetve kifejezve ezzel saját oroszbarátságukat.

– Ez is mutatja, hogy a bejátszás lényege az ellenzék diszkreditálása volt –mondta lapunknak Arcsil Gegesidze. A grúziai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézete (GFSIS) főmunkatársa szerint egyértelmű, hogy a műsor a jelenlegi vezetés jóváhagyásával ment az Imedi adásába. (A csatorna eredetileg a Szaakasvilivel szemben álló grúz milliárdos, Badri Patarkacasvili tulajdonában állt. A 2007. őszi, államfővel szembeni tömegtüntetések leverése után az adót betiltották. Patarkacasvili fél évvel később Londonban szívinfarktusban elhunyt, a csatorna pedig örökösein keresztül Szaakasvilihez közeli körökhöz került.)

Gegesidze szerint az üzenet, hogy az ellenzék az oroszok kezére játszhatja az országot, sikeresen jutott el a választókhoz. – Ez nyilván a kezükre játszik, hiszen ezzel elejét veszik annak, hogy az ellenzéki tiltakozás tömegtámogatást kapjon – véli Gegesidze, megjegyezve, hogy az oroszoktól való félelemmel operálva Szaakasvili újra egyesítheti maga mögött a választókat. A politológus szerint az Imediben lejátszott forgatókönyv tulajdonképpen reális is lehet, legalábbis a választók elhiszik.

Igaz, a bejátszás keltette pánik sokakban elégedetlenséget váltott ki – a műsor alatt semmi sem utalt arra, hogy ez csupán szimuláció, és ezt előtte is csak egy rövid mondattal jelezték, így a közben átkapcsoló nézők erről nem értesülhettek –, de Gegesidze szerint a kiváltott düh nem irányult a politikai vezetésre. Ezt jelzi az is, hogy általában csupán a figyelmeztető feliratot hiányolták a nézők, és nem a műsor tartalma ellen emeltek kifogást –Ezt a pánikot hamar elfelejtik. Szaakasvili is elítélte a „kísérletezgetést”, a televízió vezetése is elnézést kért a nézőktől – mondta Gegesidze, aki szerint az üzenet viszont benne marad a fejekben.

Vereséggel felérő győzelmet aratott az Egységes Oroszország (JeR) a vasárnapi regionális helyhatósági választásokon. Az orosz törvényhozás kétharmadát birtokló párt az érintett nyolc régióból négyben a szavazatok felét sem szerezte meg. Az októberi helyhatósági választásokkal ellentétben ezúttal mind a négy parlamenti párt képviselethez jutott a nyolc régióban. Most az Orosz Kommunista Párt (KPRF) 20–25, a Kremlhez lojális Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) 15, és a hasonlóan kvázi ellenzéki Méltányos Oroszország (SZR) 5–20 százalék körül kapott szavazatokat, átlagosan 42 százalékos részvételi arány mellett. (Ny. G.)

Nézői tiltakozás a tévécsatorna előtt
Nézői tiltakozás a tévécsatorna előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.