Talpon maradásban bíznak a francia szélsőségesek

Franciaországban a hét végi regionális választásokon induló szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártok egyaránt abban reménykednek, hogy továbbra is sikerül megkapaszkodniuk a politikai paletta peremén.

A hagyományoknak megfelelően a Párizs szívében található Mutualitéban, a szakszervezeti kulturális központban tartotta meg a regionális választások előtt pár nappal kampányzáróját a szélsőbaloldali Új Antikapitalista Párt (NPA). A politikai térfél másik oldalán , a szélsőjobboldali Nemzeti Front három-négy régióban maradhat talpon a második fordulóra. A tavaly létrejött NPA-t két közönség alkotja: a régiek, azaz még a hatvanas években létrejött neotrockista Forradalmi Kommunista Liga megmaradt mozgalmárai, illetve a párt mostani fiatalos imázsát megadó új generáció.

Besancenot a Mutualité szónoki emelvényén
Besancenot a Mutualité szónoki emelvényén

A kampányzáró rendezvény a szélsőbaloldali pártnak fontos témák körül forgott: sztrájkok, szociális válság, munkanélküliség, ingyenes tömegközlekedés, antirasszizmus. Az este csúcspontja kétségkívül az volt, amikor a párt szóvivője, a tehetséges szónok, Olivier Besancenot lépett a mikronofonhoz. Besancenot a szociális harcokról beszélt, melyekkel kapcsolatban nem sok illúziójuk lehet: a cél valószínűleg egyre kevésbé a győzelem, mint inkább az emelt fővel viselt vereség. A talpon maradás.

A párt reményei is igen szerények: pár régióban elérhetik az esetleges szövetségkötéshez szükséges ötszázalékos küszöböt, mindenekelőtt éppen Ile-de-France-ban, ahol Besancenot jelöltsége – aki jóval népszerűbb, mint maga a párt – sokat érhet. Az NPA egyébként érdekes jelenség: valahol felúton áll egy politikai párt, egy társadalmi mozgalom és egy szakszervezet között.

Éppen ezért a választásokon elért eredmények nem létfontosságúak a párt számára, tagjai ellenben jelen vannak minden sztrájkban, számtalan társadalmi mozgalomban. Persze ez a stratégia némiképp a „reformizmus” felé tett lépést is jelentett, azaz a forradalmi, kommunista célok háttérbe szorítását a „mindennapi osztályharc” mindig részleges céljaiért.

A politikai térfél másik oldalán, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) valamivel kedvezőbb előjelekkel várja a hétvégi választásokat. Az előrejelzések szerint három-négy régióban is átléphetik a listájuk egyedüli talpon maradását jelentő tízszázalékos küszöböt. A párt a két Le Pen érdekes munkamegosztásával kampányol: az idősebb Le Pen – akinek ez a sokadik „legutolsó” kampánya – a szokásos bevándorlóellenes jelszavakat hangoztatja, míg lánya, Marine inkább a szociális érzékenységet emeli ki.

Ez egyébként elég nagy változás: sokáig az FN tipikusan populista (azaz államellenes, adócsökkentő, piacpárti) volt, míg mára erősen szociális párttá vált. Az FN mostani esélyei egyébként éppen a két Le Pen listavezetésével a legjobbak, azaz a Provence-d’Alpes-Cote d’Azur és a Nord-Pas-de-Calais régióban. E két régióban könnyen elérhetik a második fordulóba jutáshoz szükséges eredményt, komoly gondot okozva a mérsékelt jobboldalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.