Zaklató apátok, megrontó szerzetesek

Sokasodnak a szexuális visszaélések miatt az osztrák katolikus egyházhoz befutó panaszok azóta, hogy Németország után osztrák egyházi iskolákban is napvilágra kerültek ilyen esetek.

Eddig harminc panasz érkezett az idén az egyházi „ombudsmani” hivatalokhoz – csaknem kétszer annyi, mint tavaly egész évben. A legtöbb, tizenkét bejelentést a bécsi érsekség kapta.

Állítása szerint a szexuális visszaélésekről Georg Ratzinger nem tudott
Regensburg, 2010. március 10. Georg RATZINGER német katolikus pap, XVI. Benedek pápa 86 éves bátyja becsukja regensburgi lakásának kertkapuját 2010. március 10-én. Georg Ratzinger 1964 és 1994 között vezette a regensburgi templomi fiúkórust, és ezt megelőzően szexuális visszaéléseket és fizikai bántalmazásokat követtek el a kórus tagjaival szembe. Állítása szerint a szexuális visszaélésekről Georg Ratzinger nem tudott. (MTI/AP/Jens Meyer)

Újabb ügyet tárt a nyilvánosság elé tegnap a sajtó. A felső-ausztriai kremsmünsteri apátság iskolájának egy volt diákja azt állítja, hogy három szerzetes az 1980-as években rendszeresen bántalmazta és szexuálisan zaklatta a tanulókat. Az apátság közölte, hogy kivizsgálják a panaszt – jelentette az MTI.

A német nyelvterület legrégebbi kolostorának, a salzburgi Szent Péter bencés apátságnak egy volt növendéke kedden hozta nyilvánosságra a visszaéléseket, amelyeket az intézmény jelenlegi főapátja és két egykori szerzetes követett el ellene, negyven évvel korábban. Ugyanaznap egy vorarlbergi cisztercita internátus vezetője is megerősítette, hogy náluk is történt két hasonló eset (az egyik az 1980-as években, a másik 2001-ben).

A botrányokra reagálva Christoph Schönborn bíboros, az osztrák püspöki konferencia elnöke „irányváltást” szorgalmazott. Az egyházon belüli szexuális visszaélések okainak feltárásához őszinteségre van szükség az egyházban, de a társadalomban is – fogalmazott a bécsi érsek.

Németországban az elmúlt hetekben sorra derültek ki olyan esetek, amelyek során egykori paptanárok katolikus iskolákban (és egyéb intézetekben) évtizedekkel ezelőtt szexuális erőszakot követtek el akkori diákokon. A hivatalos vizsgálat szerint száznál jóval több esetről van szó.

Közvetve érintett XVI. Benedek pápa – a korábbi Joseph Ratzinger bíboros – bátyja, Georg Ratzinger is. A regensburgi érsekség a napokban beismerte: a bajorországi város templomi fi úkórusának tagját szexuálisan zaklatta a katolikus internátus vezetője. A 86 éves Georg Ratzinger – aki 1964 és 1994 között állt a kórus élén – leszögezte, hogy nem tudott a szexuális bűncselekményekről, de azt beismerte, hogy néha felpofozott renitens kóristákat.

Az osztrák főváros világhírű fiúkórusa, a Wiener Sängerknaben sem volt mentes a szexuális zaklatástól és erőszak alkalmazásától. A Der Standard pénteki számában egy ma 33 éves berlini orvos a nevelőtanárok jelenlétében lezajlott „zuhanyrítusokat” idézte fel. Állítása szerint a nevelők fennhangon utasították a tusoló fiúkat, hogy jó erősen mossák meg a nemi szervüket. Őt magát kilencéves korában, egy észak-amerikai turnén az egyik idősebb kórustag orális szexre kényszerítette. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.