Még jobban szorítanak az ukránokon

Ellenzéki képviselők támogatásával hivatalba lépett az új ukrán kormány. A hárompárti koalíció csupán a négy független és 16 ellenzéki képviselő szavazatával szerezte meg a többséget a 450 fős parlamentben.

Ezzel a kormányfői posztról leköszönő Julia Timosenko által vezetett blokk (BJUT), valamint a korábbi elnök, Viktor Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) ellenzékbe szorult. Timosenko illegitimnek tartja a koalíció megalakulását, amelynek élére az oroszországi születésű Nyikolaj Azarov került a Régiók Pártjából (PR).

Vélhetően a kormány megvalósulásához szükséges ellenzéki nacionalista képviselők támogatásának érdekében Viktor Janukovics elnök a napokban egyértelművé tette, hogy a jövőben sem teszik hivatalossá az orosz nyelvet Ukrajnában, ahol a lakosság harmada vallja magát orosz anyanyelvűnek.

A PR vezetésével, a házelnök mögött álló Litvin Blokkja és az Ukrán Kommunista Párt (KPU), valamint az önálló képviselők részvételével megalakult kormány elsődleges feladata a gazdasági gondokkal küzdő 47 milliós ország költségvetésének kidolgozása lesz. Az egyensúly helyreállításához az új kormány nemcsak a megszorító intézkedésekre – többek között a lakossági gázáremelésekre –épít, de bízik abban is, hogy árengedményt érhet el a földgáz importjára Moszkvában. Kijev számára hosszú távon súlyos veszteséget jelenthetnek az országot elkerülő Déli és Északi áramlatok megvalósulás alatt álló projektjei is, mivel így elesik az orosz földgáz európai exportjának tranzitdíjától. Janukovics a tranzit megőrzése és növelése érdekében egy ukrán–orosz–EU részvétellel megvalósuló konzorciumot javasolna a jelenleg ukrán tulajdonban lévő gázvezetékek fenntartására, Moszkva azonban már aligha áll el a német, francia, olasz részvétellel megvalósuló alternatív projektektől.

Töri az államnyelvet az új miniszterelnök

Hibásan beszéli az államnyelvet az új ukrán kormányfő, igaz az oroszországi Kalugában született, s Moszkvában szerzett geofizikus végzettséget a hatvanhárom éves Nyikolaj Azarov. Nincs ezzel egyedül az ukrán politikai elitben: a döntően oroszajkúak lakta Kelet-Ukrajnából származó új államfő, Viktor Janukovics is csak az elmúlt években igyekezett megtanulni ukránul – választási győzelme éjszakáján is inkább oroszul fordult a választókhoz.

Azarov azonban csupán 1984-ben került az akkor még szovjet tagköztársaságba a szénipari minisztérium kutatóintézetének igazgatójaként. Az Ukrán Tudományos Akadémia levelező tagja 1994 óta parlamenti képviselő. Végzettsége ellenére döntően pénzügyi területen szerepelt, így hat éven át az Állami Adóhivatal igazgatója volt. 2002-től Janukovics kormányfősége alatt pénzügyminiszter-helyettes, a 2006-ban alakult második Janukovics-kormányban pedig már a tárca feje lett. (Ny. G.)

Viktor Janukovics államfő (jobbra) gratulál a koalíciós kormányt vezető Nyikolaj Azarovnak. A helyzet nem éppen rózsás
Viktor Janukovics államfő (jobbra) gratulál a koalíciós kormányt vezető Mikola Azarovnak. A helyzet nem éppen rózsás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.