Baráti amerikai nyomás Izraelre

A béketárgyalások mielőbbi felújítására szólította fel Izraelt és a palesztinokat tegnap Joe Biden amerikai alelnök a tel-avivi egyetemen mondott beszédében.

A demokrata párti politikus szerint egy életképes palesztin állam létrehozásáról születendő megállapodás „alapvetően” szolgálná Izrael érdekeit is. Biden – aki szerdán tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmud Abbasz palesztin elnökkel is – hangsúlyozta: „A legfontosabbmost, hogy a kölcsönös jóhiszeműség légkörében, késlekedés nélkül kezdjék meg a tárgyalásokat”, mert a halasztást, a nézetkülönbségeket a szélsőségesek használják ki.

Beszédében Biden nem szólt arról, hogy Washington esetleg nyomást gyakorolna Izraelre az éppen a látogatására időzített bejelentés – újabb 1600 lakás kelet-jeruzsálemi építése – tervének visszavonása érdekében. Mint mondta, „értékeli” az izraeli bocsánatkéréseket a bejelentés időzítése miatt. Sőt – a Reuters szerint –„fontosnak” nevezte az izraeli kormányfő ígéretét, hogy egyelőre nem fogják megkezdeni a jelzett építkezéseket. A palesztinoktól azt kérte, a megbeszélések kezdését ne kössék a telepbővítés kérdéséhez, hiszen a tárgyalások folyamán „megoldhatják ezt és más függő, így az önálló palesztin államiság témáját” is.

Abbasz a Bidennel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésen megismételte: Izraelnek le kell mondania a kelet-jeruzsálemi telepbővítésről, csak ezzel hárul el az akadály a közvetett megbeszélések elől.

Közben Netanjahu bejelentette, hogy kifogással élt ultraordotox nacionalista párti belügyminisztere bejelentésének időzítése miatt. Megfigyelők szerint kormányválság nem várható, a Munkáspárt is inkább csak diplomáciai okokból lebegtette meg a kilépés megfontolását a kormányból. Mindenesetre Zvi Hauser, a Netanjahu-kabinet titkára azt mondta: Jeruzsálem Izraeli Állam fővárosa, s itt ugyanúgy építkeznek, mint Tel-Avivban vagy más izraeli településen.

Az amerikai alelnök az egyetemen megismételte, hogy az Egyesült Államoknak „nincs jobb barátja” Izraelnél, és ha biztonsági ügyekre kerül a sor, teljes az egyetértés közöttük. Hírügynökségek szerint a Fehér Ház ezzel a formulával nyugtatgatja azokat, akik visszasírják a Bush-időszak viszonyát, s gyanakvással tekintenek Barack Obamára. Különösen a tavaly júniusi, a muzulmán világhoz intézett üzenete miatt.

Palesztin munkás egy Jeruzsálem-közeli, izraeli lakásépítkezésen. Megélhetést ad, amiről a politikusok vitatkoznak
Palesztin munkás egy Jeruzsálem-közeli, izraeli lakásépítkezésen. Megélhetést ad, amiről a politikusok vitatkoznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.