Szőke, zöld szemű dzsihádistáktól tart Amerika

Az iszlamista terrorizmus új arcára hívja fel a figyelmet egy pennsylvaniai nő esete, akivel szemben egy svéd karikaturista megölésére szervezett összeesküvés nyomán emeltek vádat.

„Ó, istenem, ez hihetetlen. Nem hiszem el!”, „Elképesztő, bénító meglepetés” – így reagáltak „Dzsihád” Jane, azaz a 46 éves Colleen LaRose szomszédai a hírre, miszerint a teljesen átlagos megjelenésű pennsylvaniai háziasszonyt egy nemzetközi iszlamista összeesküvéssel hozták összefüggésbe, és emeltek kedden ellene vádat. A szerdai The Washington Post szalagcímében „új típusú” veszélyre figyelmeztet annak kapcsán, hogy egy ilyen – fehér bőrű, szőke hajú és zöld szemű – asszony a szélsőségesek ideális embere, ugyanis feltűnés nélkül vegyülhet el bármely nyugati társadalomban.

– A terroristák rájöttek, hogy nem nézhetnek mind ki közel-keletieknek, legyenek akár férfiak, akár nők. Ezért bőséges időt és energiát fektettek a toborzásba, különösen az interneten – nyilatkozta Brad Garrett, az FBI volt szakembere az ABC News hírtelevíziónak. Annak veszélyeire is felhívják szakértők a figyelmet az ügy kapcsán, hogy az internet adta – és egyre bővülő –kommunikációs lehetőségek, így a YouTube videomegosztó segítségével a terroristaakciók kitervelői igen könnyen tartják a kapcsolatot egymással.

LaRose-t még októberben őrizetbe vették, de az FBI ezt eddig nem hozta nyilvánosságra. Most az immár évek óta, hullámokban jelentkező Mohamed-karikatúrabotrány egy új fejleményével összefüggésben emeltek ellene vádat; eszerint az asszony életfogytiglani börtönt kockáztat. A vádirat a „Dzsihád” Jane internetes álnevet is használó LaRose-t ahhoz az összeesküvéshez köti, amely a Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázoló svéd karikaturista, a rendőri védelem alatt élő Lars Vilks megölésére irányult.

Az ír rendőrség kedden hét muzulmánt vett emiatt őrizetbe. Vilks fejére egy, az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szervezet 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki, miután 2007-ben – egy évvel a világszerte tiltakozásokat és fenyegetéseket kiváltó dániaiMohamed-karikatúrák megjelentetése után – megjelent a rajza. Vilk nyakának elvágása esetén az összeg 150 ezerre emelkedik. A karikatúrát szerdán egyébként több svéd lap is újraközölte, részben a híranyag illusztrációjaként, részben viszont dacból, kiállva a véleménynyilvánítás szabadsága mellett. – Vilks nem áll egyedül ebben a konfliktusban. Az elene irányuló fenyegetés hosszú távon minden svéd elleni fenyegetés is – áll a stockholmi Dagens Nyheter szerkesztőségi cikkében.

„Dzsihád” Jane merényletre készült
„Dzsihád” Jane merényletre készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.