Homofóbia vagy gazdasági leleplezés?

Nagy port kavart Csehországban a vasutasok szakszervezeti vezetőjének nyilatkozata, amely a múlt szombaton jelent meg a Lidové Novinyban.

Jaromír Dusek a patinás cseh értelmiségi napilapban azt állította, hogy a Cseh Államvasutakat a melegek kaparintották meg, akik közpénzeket fosztogatnak, miközben egymásnak hatalmas prémiumokat osztogatnak.

„Az államvasutak az elmúlt három évben többször is jelentős pénzinjekciót kaptak a kormánytól, mégis több mint egymilliárdos veszteség a mérlegük, nyolcmilliárd (hozzávetőleg nyolcvanmilliárd forint) pedig eltűnt. Mindez annak a következménye, hogy Petr Zaluda vezérigazgatót gyengéd szálak fűzik Gustáv Slamecka közlekedési miniszterhez, aki viszont nem éppen munkakapcsolatokat ápol Ján Novákkal, a kormányhivatal vezetőjével. A minap az ő irodájában leejtettem a tollam, s bevallom, nem mertem lehajolni érte“ – közölte Dusek az újságíróval.

Szavai valóságos belpolitikai lavinát indítottak el. Jan Fischer kormányfő élesen elítélte Dusek „szégyenteljes megnyilatkozását“, és így tettek a cseh parlamenti pártok vezetői is. A miniszterelnök közölte azt is, addig nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szakszervezetiekkel a különböző kedvezmények ügyében, ameddig Duseket nem váltják le. Ő azonban tegnap újabb nyilatkozatot adott. A cseh közszolgálati rádiónak leszögezte, hogy nincs semmi baja a társadalom egyik kisebbségéhez tartozó melegekkel, akik között több barátja is van. – Csak akkor gyűlt meg velük a bajom, amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy lobbicsoportban, valóságos maffi abandában garázdálkodnak. Ezt akkor sem hagynám szó nélkül, ha történetesen dús keblű szőke nők vetemednének ilyesmire – hangoztatta. Szexuális orientációjukat pedig azért említettem meg, hogy valamelyik lap végre ráharapjon a témára – hangoztatta.

Aztán sorolta a tényeket:

– A Cseh Államvasutak két éve tizenkétmilliárd korona célirányos állami támogatást kapott korszerű villanymozdonyok és vasúti kocsik vásárlására. A vezetők azonban ebből a pénzből négymilliárdot a menedzsment béremelésére, prémiumaira és értelmetlen megbízatási szerződésekre herdáltak el, nyolcmilliárdnak pedig nyoma veszett. Állítólag értékpapírokba fektették be. Új szerelvényeket és mozdonyokat csak a további állami támogatásokból vásároltak. Amikor erre tavaly a kereskedelmi államtitkár figyelmeztette a felettesét, napokon belül leváltotta őt, több oknyomozó újságírót is elhallgattattak – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Zaluda vezérigazgató nem volt hajlandó nyilatkozni, mind össze annyit mondott a cseh rádió munkatársának, hogy Dusek olyan, mint egykor Hitler volt. A kereskedelmi tárca vezetője pedig becsületsértésért feljelentette a szakszervezeti vezetőt. Petr Stáhlavsky szóvivő annyit ismert el, hogy a 12 milliárdnyi támogatás nagy részét valóban nem új mozdonyok és vasúti kocsik vásárlására fordították, mert ennél fontosabb kiadásaik voltak. – Az új vezetőket pedig kizárólag a képességeik alapján vettük fel – bizonygatta.

A cseh szakszervezeti vezetők egyelőre csak annyit tettek, hogy a kormánnyal egyezkedő küldöttségből visszahívták Duseket. – Csak abban az esetben váltjuk le őt, ha bebizonyosodik, hogy valóban homofób, s nem estek meg az általa említett panamázások. Ezért követeljük az államvasutak gazdálkodásának mielőbbi alapos átvilágítását – válaszolta érdeklődésünkre Lubos Pomajblík, a cseh vasutasok szakszervezeti szövetségének elnöke.

A Cseh Államvasutak 12 milliárd koronát kapott: nem költöttek beruházásokra
A Cseh Államvasutak 12 milliárd koronát kapott: nem költöttek beruházásokra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.