Arcon köpésként élik meg az amerikaiak az izraeli lakásépítést

Feltehetően az izraeli koalíción belüli konfliktus miatt alakult ki olyan helyzet, amelyet a térségben időző amerikai alelnök arcon köpéseként értekeltek. A bocsánatkérések aligha könnyítik meg a dolgot.

„Ennek nem lett volna szabad éppen Joe Biden látogatása alatt megtörténnie. Nagyon kínos helyzet, bocsánatot kell kérnünk ezért a baklövésért” –jelentette ki a katonai rádióban Jichák Hercog népjóléti miniszter. Az izraeli belügyminisztérium ugyanis kedden jelentette be, hogy engedélyezik 1600 új lakás megépítését Kelet-Jeruzsálem Ramat-Slómó negyedében. Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő fővárosuknak tekintik, és a városrészt 1967 óta megszállva tartó izraeliek ottani építkezéseit telepespolitikaként értékelik.

Az izraeli sajtó azzal vádolta meg Benjamin Netanjahu kormányát, hogy a lakásépítési terv bejelentésével „megtorpedózta” az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokat, sőt a Jediót Ahronót című napilap szerkesztőségi cikke szerint a belügyminisztérium keddi bejelentése egyenesen Biden „arcon köpésével” ért fel. Az újság szerint a kormány „amatőr hozzáállása, figyelmetlensége és cinizmusa” a magyarázat arra, hogyan kerülhetett a miniszterelnök ilyen kínos helyzetbe, amely „tönkretette Joe Biden látogatását”.

Netanjahu hiába magyarázta vendégének, miszerint nem tudta, hogy a Sasz szefárd vallásos párt irányította minisztérium éppen a látogatás idején jelenti be a lakásépítések jóváhagyását, az amerikaiak azt gondolják, hogy a bejelentés időzítése nem volt véletlen – írta a Jediót Ahronót. Az alelnök a palesztin politikusokkal szinte azonos szóhasználattal ítélte el a lakásépítési tervet. Azt mondta: aláássa azt a bizalmat, amelyre most szükség lenne, és az építő szellemű megbeszélések ellenében hat, amelyeket Izraelben folytatott. Szalam Fajjad palesztin kormányfő azt mondta az alelnöknek, hogy az izraeli akció aláaknázza a békefolyamatot. Ugyanő örömmel konstatálta, hogy Biden „erős szavakkal” ítélte el a kelet-jeruzsálemi telepítést.

Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló arról beszélt szerdán a ciszjordániai Rámalláhban, hogy szeretnék, ha az Egyesült Államok rávenné Izraelt, hogy állítsa le a telepépítéseket Jeruzsálemben és a palesztin területeken. Biden tegnapi programjában szerepelt tárgyalás Mahmud Abbasz palesztin elnökkel és Fajjad kormányfővel, valamint egy betlehemi látogatás. – A palesztinok megérdemelnek egy életképes, egybefüggő területű független államot – jelentette ki Biden, aki ma előadást tart a tel-avivi egyetemen. Az előadás címe: Izrael és az USA tartós partnersége.

Biden alelnök Abbasz palesztin elnökkel. Biden: A palesztinok megérdemelnek egy életképes, egybefüggő területű független államot
Biden alelnök Abbasz palesztin elnökkel. Biden: A palesztinok megérdemelnek egy életképes, egybefüggő területű független államot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.