Taekwondóval elnyert nagyköveti állás

A dél-koreai diplomácia történetében példátlan módon, áprilistól egy dél-koreai születésű nő adja át nagyköveti megbízólevelét a szöuli elnöki rezidencián. Az 57 éves Kang Jong Sin asszonyt Honduras küldi a nagyköveti posztra, a nemzetközi közösség által fenntartásokkal kezelt közép-amerikai állam szeretné ugyanis szorosabbra fűzni gazdasági-politikai kapcsolatait a távol-keleti országgal.

Még 1977-ben települt le Hondurasban Kang Jong Sin asszony, mert férjét a hagyományos koreai küzdősport, a taekwondo oktatására kérte fel az ország katonai akadémiája. A házaspár később külön taekwondoklubot nyitott, ahol 1986-ban még Porfirio Lobo miniszter is megpróbálkozott a távol-keleti sporttal. A politikus állítólag azt mondta, hogy hatalomra kerülése esetén a sportminiszteri tárcával bízná meg egykori taekwondooktatóját, de a koreai férfi 2008-ban betegség következtében elhunyt. Porfirio Lobo idén januárban foglalta el Honduras elnöki széket, és február végén személyesen kérte fel egykori taekwondotanárának özvegyét, hogy lássa el az ország képviseletét Dél-Koreában.

Kang Jong Sin asszony az elmúlt években a hondurasi fővárostól 220 kilométerre lévő San Pedro Sula városban a helyi koreai kolónia által fenntartott általános iskolát vezette. A tanárnő még a nyolcvanas évek végén felvette a hondurasi állampolgárságot, és mivel a közép-amerikai ország abban az időben elutasította a polgárok kettős nacionáléját, a dél-koreai állampolgárság feladására kényszerült. Később a hondurasi szabályozás megváltozott, Kang Jong Sin asszony mégsem kaphatta vissza a koreai papírjait, mert a szöuli kormányzat sem támogatja a kettős állampolgárságot.

A szöuli külügyminisztérium nagy örömmel fogadta Kang asszony jelölését a nagyköveti posztra, és diplomáciai források már közölték, hogy nem látnak semmiféle okot, ami akadályozná a nagykövet tevékenységének megkezdését. Kang asszony kiválasztása precedensértékű is lehet, mivel a 49 milliós lakosságú Dél-Koreán, valamint a 23 milliós lakosságú Észak-Koreán kívül még hétmillió koreai él szerte a világban. Legnagyobb részük az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban van, de több tízezer második-harmadik generációs koreai él a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok területén is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.