Machetével gyilkolnak Nigériában

Fegyverropogás hangja ébresztette fel három nigériai falu lakosait vasárnap hajnalban. Amikor kiszaladtak házaikból, machetével (bozótvágó késsel) gyilkolták le őket, falujukat pedig felégették. Egyes jelentések szerint halászhálóval fogták össze a menekülni próbáló nőket és gyerekeket, mielőtt megölték őket.

A Reuters egyik szemtanúja szerint a Jos városától nem messze történt mészárlásnak több mint száz halálos áldozata van. A helyiek ötszáz halottról beszélnek, a hatóságok szerint ennek azonban tizedét, 55 életet követeltek a zavargások. Elemzők szerint a gyilkosok a januári vérengzést torolták meg, amikor a négy napig elhúzódó összecsapásokban kétszázan vesztették életüket. A hét végén megtámadott települések lakói azóta folyamatosan támadástól tartottak, sok család elmenekült.

A keresztény Dogo Nahawa, Zot és Ratsat falvakra a környező hegyekben élő muzulmán pásztorok támadtak rá. A két csoport konfliktusában 2001 óta legalább kétezren vesztették életüket. A régió fővárosa, Jos az északi muzulmán és a déli keresztény területek határán fekszik. A feszültség megnövekedése óta a települést keresztény és muzulmán részre osztották.

Az ellenségeskedés azonban nem csak a vallásban gyökerezik. A keresztény etnikai csoport földműveléssel foglalkozik, a hegyekben élő muzulmánok pedig állattartók. A két csoport folyamatos harcot folytat egymással a termőföldért, illetve legelőért. A feszültséget növeli az is, hogy bár a hausza és fulani nyelvet beszélő muzulmánok évtizedek óta élnek a szóban forgó területen, hivatalosan mégis „telepeseknek” számítanak. Jogaik korlátozottak, nem vállalhatnak például politikai tisztséget sem a régióban –írja a BBC. Emiatt a keresztény népcsoport kezében van a régió költségvetése is, annak minden anyagi előnyével együtt.

A pártpreferenciák is a vallási és etnikai törésvonalak mentén oszlanak meg: a keresztény lakosság a kormányzó Népi Demokratikus Pártot támogatja, míg a muzulmánok az ellenzéki Minden Nigériai Néppártját.

Az ügyvivő elnök, Goodluck Jonathan számára ez az első komoly válság, amellyel meg kell birkóznia. Utasította a katonaságot: akadályozzák meg, hogy több fegyver érkezzen a térségbe. Az egészségügyi problémákkal küzdő Umaru Yar’adua elnök feladatait hivatalosan múlt hónapban átvett Jonathan a nemzetbiztonsági tanácsadót, Sarki Mukhtart is elbocsátotta. Az említett falvakban katonák járőröznek és vigyázzák a rendet. Az AFP forrása szerint 95 főt letartóztattak a gyilkosságokkal kapcsolatban.

A hét végi vérengzés immár a nemzetközi közösség figyelmét is felkeltette. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a Human Rights Watch emberijog-védő szervezet is követelte, hogy vonják felelősségre a gyilkosságok elkövetőit. A korábbi zavargások után senkit nem állítottak bíróság elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.