Háziasszony maffiózók

Két utcai drogárus letartóztatásához a nápolyi rendőröknek erősítés kellett. Ötven asszony támadt rájuk élő pajzsot nyújtva a menekülő bűnözőknek. A nők szerepe egyre erősebb az olasz szervezett bűnözésben.

„Letartóztatták apámat, fivéreimet, férjemet, fiaimat, én vettem át az irányítást” – öszszegezte a maffia világában élő nők helyzetét Giusy Vitale. A szicíliai Partinico klánvezére az első asszony volt a Kupola élén. Giusy a bujkáló Keresztapa, Bernardo Provenzano helyére pályázott, letartóztatásáig. Az első maffiózónő lett, aki együttműködött a hatóságokkal, és könyvet is írt: Ero Cosa Loro, Az ő ügyük voltam címmel.

A Cosa Nostra iskolát teremtett. A nápolyi camorrát lefejező „Hófehérke” akcióban tíz nőt tartóztattak le. Rosa Petrosinót az ágy alól húzták ki, pedig nem ijedős típus: a büntetését töltő férjét helyettesítő Marazzo-klán főnök asszonya Itália száz legveszélyesebb bűnözői közé tartozott. „Tartóztassatok le húsvét után! A családommal akarok ünnepelni!” – kiabálta a rendőröknek.

A maffi ába beleszülető vagy ide házasodó lányok, aszszonyok mindig is a szervezett bűnözés karjai és lábai voltak. Az utcán bűnöző férjeiknek meleg ebédet vittek, elrejtették a bevételt, nevelték a gyerekeket. Szó nélkül engedelmeskedtek, viselkedésükkel a család becsületét védték. Nápolyban a mai napig az ablakokból tányérral dobálják a férjeiket az utcán kergető rendőröket. A férjeiket a börtönben látogató nők a beszélőn kapott utasításokat továbbították. Átvették a védelmi pénzek és az uzsora beszedését, gyilkossági parancsokat adtak ki férjeik nevében –olvasható a Maffia asszonyai, a Keresztanyák, az Anyából maffiózó című, egymás után megjelenő könyvekben.

A „maffiózák” példaképe a tanítónő Ninetta Bagarella, a Cosa Nostra bérgyilkosa, Leoluca Bagarella testvére, Corleone ura, Totó Riina felesége. Ninetta körözött férje oldalán 25 évig rejtekhelyen élt, itt tanította négy gyerekét. Riinát ’93-ban letartóztatták, Ninetta lányával és unokáival visszatért Corleonéba. Férje és egyik fia az életfogytiglant tölti. Ha a sajtó maffiózóknak nevezi őket, Ninetta felháborodott levélben kéri ki magának.

A bűnszervezetek börtönben levő hatezer férfi tagja mellett száz feletti a leültetett nők száma – közülük 46-ot szigorított magánzárkára ítéltek. Így a palermói városnegyed, a Brancaccio 31 éves keresztanyját, Nunzia Gravianót is, aki korábban a tőzsdén tisztára mosott maffiapénzeket kezelte. A maffiavezér Girolamo Mole felesége a beszélőkön Paulo Coelho regényéről áradozott, amíg a hallgatózó rendőrség észre nem vette, hogy valójában rejtjeles üzeneteket ad így át férjének.

„Messze nincs még egyenlőség, a maffi a most is férfiközpontú szervezet, nem lett nőiesebb, a háziasszony maffiózófeleségből lett gyilkos” –magyarázta Gaetano Paci palermói államügyész. Teljesen más sors jutott a 35 éves Lea Garofalónak. Maffiózófeleség létére feladta a klánt. Tavaly májusban hiába lőttek rá, túlélte, de december óta nyoma veszett.

Kommandósok kísérik a palermói rendőrségre Benedetto Calamusát, a helyi bűnözői klán egyik vezetőjét
Kommandósok kísérik a palermói rendőrségre Benedetto Calamusát, a helyi bűnözői klán egyik vezetőjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.