'Nem vagyunk sem zombik, sem dinoszauruszok'

„Nem vagyunk sem zombik, sem dinoszauruszok” – üzente a pártalapító volt cseh kormányfő.

Éppen három éve Jirí Paroubek, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke, exkormányfő üzenetet küldött a morvaországi Vysocina-hegyvidéki hétvégi házába visszavonult elődjének, Milos Zemannak: „Jöjjön fel Prágába, s mondja el személyesen: igaz-e, hogy a pártban puccsot szervez ellene”. Mire Zeman a legnagyobb példányszámú cseh napilapban válaszolt neki: „Mégiscsak komikus, hogy egy leendő puccsista az újságírótól értesül állítólagos sötét terveiről. Az igazság viszont az, hogy jóízűeket pöfékelek a pipámból, kitűnő könyveket olvasok, becherovkám is van bőven, eszem ágában sincs puccsot szervezni, vagy Prágába menni, raportra. Paroubekék viszszazuhantak az ötvenes évekbe, amikor a népi demokrácia minden kudarcáért az aljas imperialistákat, a burgonyatermesztés gyenge eredményeiért pedig a kolorádóbogarat okolták. Én szabad polgárként senkinek sem tartozom beszámolási kötelezettséggel. Még Paroubeknek sem.”

Néhány héttel ezelőtt viszont saját elhatározásából tért vissza a nagypolitikába. A barátai hosszú hónapok óta üzengettek neki, ne a vadonból papoljon. – Beadtam a derekam, mert nem bírom elviselni, hogy a legtöbb cseh politikus a közéletben impotens, mégis erotikus tanmeséket szajkóznak. S olyan jellemtelenek, hogy ha netán vakvágányra kerülnek, akkor ott azonnal főpályaudvart építenek – érvelt a minap.

Társaival együtt megalapította a Polgárok Jogainak Pártját (SPO), amelynek küldöttei múlt vasárnap elsöprő többséggel Zemant választották elnökké. – Nem vagyunk sem zombik, sem pedig dinoszauruszok, ahogy ellenfeleink kuvikolják. Romlatlan fiatalokat szeretnénk helyzetbe hozni, új közéleti erkölcsöt meghonosítani, visszaszerezni a politikusokból kiábrándult polgárok millióinak bizalmát, a tudás és a tisztességes munka társadalmi rangját – hangsúlyozta székfoglalójában. Nem sokkal később egy 27 éves egyetemi oktatót és egy nála mindössze három évvel idősebb menedzsert választottak alelnökké. A párt programjának legfontosabb célja a választási törvény reformja. A lényeg: egyik párt sem állíthatna sorrendet a listáján. Így aztán azok a jelöltek jutnának be az alsóházba és a szenátusba, akik a legtöbb voksot kapják. – Az első célunk az, hogy a május végi voksolásokon átlépjük az ötszázalékos parlamenti küszöböt – szögezte le vasárnapi zárszavában. Az SPO támogatottsága néhány hét alatt meghaladta a három százalékot.

Ezért is bíznak sokan Zeman sikeres visszatérésében. A tamáskodók szerint viszont a 66 éves exkormányfő bosszúvágyból cselekszik,mert képtelen feledni, hogy 2003-ban saját belső ellenzéke buktatta meg az akkori parlamenti elnökválasztáson. Tény, hogy a cseh közélet jelenlegi szereplői közül jó szava csupán Václav Klausról volt és van. Három éve, az emlékezetes üzenet és egyéb nézeteltérések miatt pedig összerúgta a port Paroubekkel is, akit már akkor és azóta számtalanszor nem értékelvű, hanem érdekelvű politikusként jellemez, mert az ördöggel is képes lepaktálni a hatalom megkaparintása és megőrzése érdekében. Jobbnak látta hát rácsapni az ajtót. Kilépni a szocdem pártból, amelyet pedig a rendszerváltás után elsősorban ő támasztott fel.

Nincsenek kevesen azok sem, akik az unatkozó nyugdíjas hetvenkedésének, unaloműző játékának tartják a pártalapítást és legújabb politikai ambícióit. Mások szerint viszont Zeman már a 2013-ban esedékes államfőválasztásra gondolva hozza helyzetbe önmagát. Mindezekre a találgatásokra pipafüstbe burkolózva ezt válaszolta: A Black and White kiváló whisky, politikai elemzéshez viszont a lehető legrosszabb módszer...

Milos Zeman
Milos Zeman
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.