Szókimondásáért büntetik az orosz rendőrt

Szabadlábon védekezhet tovább Alekszej Dimovszkij, aki ellen azután indult nyomozás sikkasztás gyanújával, hogy az interneten szót emelt az orosz rendőrség rendszerszerű korrupciója ellen.

„Elegem van a fabrikált ügyekből, hogy a felettesek ártatlanok letartóztatását követelik” –mondta novemberi blogjában az egykori őrnagy, akit hamarosan elbocsátottak a novorosszijszki rendőrségtől. A 32 éves tiszt Vlagyimir Putyintól kért személyes találkozót, hogy a korrupt tábornokokat érintő bizonyítékait, hangfelvételeit átadhassa a kormányfőnek. Ám a találkozó helyett Alekszej Dimovszkijt házkutatás várta – először kábítószer-terjesztés gyanújával, de az ügy végül 24 ezer rubel rendőrségi pénz elsikkasztásának vádjával végződött. Bár a másfél hónapos előzetes letartóztatása a héten (vasárnap éjszaka) véget ért, az ellene indított nyomozás folytatódik a dél-oroszországi Krasznodarban.

Az őrnagy egyéni lázadása azonban számos követőre talált. November óta kilenc személy –köztük (azóta már elbocsátott) vidéki rendőr, helyettes ügyész – lépett Dimovszkijhoz hasonló internetes videoüzenetben a nyilvánosság elé, a rendőrségi korrupciót ostorozva.

Dimovszkij saját beszámolóiban elmondta, hogy őrnagyi előléptetését is azért kapta, mert felettesének megígérte, hogy fabrikált ügyekkel hajlandó lesz a „megfelelő” embereket letartóztatni. Az ő nyomán megjelent újabb internetes vallomásokban közös ez az elem. A rendőrök a leggyakrabban arra panaszkodnak, hogy munkahelyük megtartása érdekében (kötelező normateljesítés címén) vagy felettesük utasítására kénytelenek letartóztatásig vinni mondvacsinált ügyeket.

A Dimovszkijjal egyetértők közül többen a rendőrség látóterébe kerültek. Egy novoroszszijszki jogvédő februárban egy hétig volt őrizetben, miután Dimovszkij szabadon bocsátásának követelésével tüntetést akart szervezni. Vagyim Korosztyeljevet szórólapok osztogatásakor vették őrizetbe. Kiengedése után egy nappal pedig botokkal támadtak rá, kisebb sérülésekkel kórházba került.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nehézségei támadtak annak a szibériai kistelepülés élén álló hivatalnoknak is, aki közbenjárt, hogy az Omszk melletti faluban Dimovszkij ideiglenes lakcímet kapjon. (A címre hivatkozva a bírósági pert Dimovszkij Omszkba kívánta vinni, bízva abban, hogy a Fekete-tengertől távoli régióban objektív eljárásra számíthat.) Februárban az omszki hatóságok szabálytalannak minősítették a lakcím decemberi kiadását, Kljucsi település vezetőjét pedig – még januárban – őrizetbe vették.

Igaz, a hatóságok szerint Oleg Ivanov ellen korábbi ügyekért, hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanújával indult eljárás, amely nincs összefüggésben a Dimovszkijnak nyújtott segítséggel. A férfi jelenleg házi őrizetben várja saját ügye folytatását.

A „rendőri vallomásoknak” különös hangsúlyt ad, hogy Dmitrij Medvegyev elnök korábban meghirdette a belügyi erők reformját. Korrupcióra és a túlságosan nagy állományra hivatkozott, jelezve, hogy szerinte két éven belül a munkatársak ötödét, több mint 200 ezer embert kellene elbocsátani a szervektől. Medvegyev az év végén elnöki rendeletet írt alá a reformokról, amelyeket az őt elnöki székbe segítő Putyin kormányfő fenntartásokkal kezel. Ez jelzi, hogy a Putyin–Medvegyev politikai tandem üzemzavara éppen a belügyi, titkosszolgálati szerveket érintő átalakítások kapcsán jelentkezhet.

Alekszej Dimovszkij
Alekszej Dimovszkij
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.