Az eredendő nyűg

Gyengécske, a 2005-ös részvételt alulmúló 62 százalékos arányban járulhattak az irakiak az urnák elé a hétvégén. Ehhez azonban hozzá kell számítani, hogy ezt a bénítónak szánt terrortámadások, csak Bagdadban mintegy száz ilyen akció dacára tették. Ahhoz a minimumhoz meggyőzőnek tűnt a részvétel, hogy amerikai illetékesek – élükön Obama elnökkel – arról beszélhessenek: az irakiak az erőszakkal dacolva kezükbe vették sorsuk irányítását.

Korrekt, de keveset mondó állítás lenne annak rögzítése, hogy Irak nyűg az amerikai politikában. A fő nyűg ma már Afganisztán, Irak csak az eredendő nyűg. Jelentősége annyi Washingtonban, mint az előző lakó (Bush?) a szekrényben felejtett ruhájának – legfeljebb túl nagy tételt tesz ki még mindig a Pentagon büdzséjében. Az amerikai közvélemény és politikai osztály abba is belefáradt már, hogy hét év elteltével a háború megindításának jogosságán rágódjék.

Kéznél a távirányító, ha a 2003-as akció kisszámú – ma már jobbára nyugalmazott – védelmezőjének valamelyike feltűnne a Fox News hírcsatornán.

Amerika fél lábbal már kint van a közel-keleti országból –ahogy az éppen vasárnap Oscar-díjat nyert, témáját e háborúból merített thriller magyar címe mondja: A bombák földjéről. (Helyszíni beszámolók kiemelik viszont: a lázadók most már nem voltak annyira erősek, hogy – megzavarandó a választásokat – bombákkal, öngyilkos merénylőkkel hatoljanak át a biztonsági szűrőkön, ezért Molotov-koktélokkal, rakétákkal pusztítottak.) Irakban a „nemzeti szuverenitás napját” ünnepelték, amikor az amerikai csapatok kivonultak a városokból. Idén őszig a harcoló alakulatok, 2011 végéig pedig az utolsó erők kivonása van soron.

Korai még megmondani, hogy az etnikai (arab–kurd) és vallási (szunnita–síita) választóvonalak mentén megosztott ország életképes és tartós politikai alakzatba rendeződik-e. Az Oscar-díjas film magyarra bajosan fordítható eredeti címe (The Hurt Locker) még a fájdalmat és a slamasztikát idézi fel – persze amerikai szemszögből. Amerika mindenesetre már integetve, de közben sűrűn lépdelve távozik –ahogy egy kínosra sikerült vendégeskedés után teszi az ember.

A síiták al-Malikire, a szunniták Allavira szavaztak

Irak síita többségű déli tartományaiban és Bagdadban valószínűleg a Nuri al-Maliki miniszterelnök vezette Jogállamért szövetség, a szunnita területeken pedig Ijad Allavi Irakijja (Iraki Blokk) szerzett többséget a vasárnapi választáson. A kormányfő egyik tanácsadója szerint a Jogállamért szövetség valószínűleg megszerezte a szavazatok egyharmadát. A parlamentben 325 képviselő foglal majd helyet.

A kilenc síita tartományban 119, a szunnita többségű területeken pedig 70 mandátumhoz lehet jutni.

A választások győztesét illetően a bagdadi eredmények fognak dönteni: a főváros választókerületeiben összesen 68 mandátum sorsa dől el. A BBC szerint a választási részvétel 62 százalékos volt a 19 millió választópolgárt számláló arab országban. A választási bizottság csütörtökön közöl először részeredményeket, a végleges adatokat március 18-án lehet megtudni, a hivatalos eredményt pedig csak a hónap végén, a beérkezett panaszok kivizsgálása után hirdetik ki. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.