'Adjatok el szigeteket, meg az Akropoliszt is!'

A csőd szélén táncoló görögök adjanak el néhány szigetet és az Akropoliszt is – írta a német Bild egy CDU-képviselőt idézve. Papandreu kormányfő ma Merkel kancellártól próbál segítséget kérni.

A görög középbal kormány saját társadalmi bázisával, a szakszervezetekkel került éles ellentétbe a rendkívüli takarékossági intézkedések miatt. Bár az első nadrágszíj-megszorító lépések az idén hoznak 4,8 milliárd eurót a büdzsének, jövőre újabb kiadáscsökkentésre lesz szükség, hogy a jelenlegi 12,7 százalékos költségvetési hiányt 2012-ig három százalék alá szoríthassák. Ezt élesen ellenzik a közszolgálati szféra és a magánalkalmazottak szakszervezetei is, miként tiltakoznak a nyugdíjkorhatár (kétéves) 63,5 évre emelése ellen is.

Műholdfelvétel Görögországról. A német bulvársajtó szerint lehet válogatni
Műholdfelvétel Görögországról. A német bulvársajtó szerint lehet válogatni

Athénban a kommunista párthoz közel álló PAME szakszervezet hetven aktivistája blokád alá vette tegnap a pénzügyminisztériumot, és az alkalmazottakat nem engedte az épületbe. Más szakszervezetek péntekre hirdettek háromórás általános munkabeszüntetést. Az Athénban tüntetéseket szervező szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a válságkezelésben a legtöbb teher a dolgozókra nehezedik.

Egyes közvélemény-kutatások szerint ugyan a társadalomnak legalább a fele támogatja a kormány intézkedéseit, de a szakszervezeteket ez várhatóan nem téríti el újabb demonstrációktól. A szocialista kormánynak kötvénykibocsátással sürgősen 53 milliárd eurót kell szereznie, hogy kifizethesse folyó tartozásait és fedezze a költségvetési hiányt. Tegnap tízmilliárdos kötvénykibocsátást jelentettek be. Dmitrisz Drucasz külügyminiszter-helyettes azt mondta: Athén számára fontos, hogy az Európai Unió – mindenekelőtt annak vezető gazdasága, Németország – jelezze a pénzügyi piacoknak, hogy bízik a görög kormányban.

Korábban a görögök azzal álltak elő: válságuk alapoka, hogy Németország nem térítette meg a második világháborús károkat, s nem szolgáltatták vissza a görög nemzeti bank elrablott aranykészletét sem. A válasz sem maradt el: „Aki csődbe ment, annak el kell adnia a vagyontárgyait, hogy kifizethesse hitelezőit. Görögországnak vannak épületei, cégei és sok lakatlan szigete, amelyeket eladhatnának, hogy így csökkentsék az eladósodottságukat”. Ezt Josef Schlarmann CDU-képviselő mondta a Bildnek. Frank Schaffler, a koalíciós partner FDP pénzügyi szakértője ugyanott sürgette a görög kormányt, lásson hozzá aktívái, így a szigetek eladásához. A több mint hárommillió példányban megjelenő német bulvárlap nyomtatott változata az Akropolisz értékesítését is javasolja a „csődös országnak”. A Bild szerint egy német cég már kinézett egy lakatlan görög szigetet, amelyet 45 millió euróért árulnának az ingatlanpiacon. Jerorjiosz Papandreu görög kormányfő ma találkozik Angela Merkellel, hogy ismertesse kormánya terveit. Szigetet aligha kínál eladásra a kancellárnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.