Stuttgartból Tennessee-be menekült a német család

A német Uwe és Hannelore Romeike öt gyermekével együtt politikai menedékjogot kért tavaly az Egyesült Államokban. És bármilyen meglepő, az idén meg is kapták.

Ezzel hoszszú idő után ők az első német család, akik politikai menekültként telepedhetnek le a tengerentúlon.

A Romeike család azzal érvelt, hogy Németországban a vallási meggyőződésükmiatt üldözik őket. A Stuttgart környékéről származó, mélyen vallásos evangélikus házaspár úgy látta, hogy a jelenlegi német iskolarendszer nem biztosít megfelelő kereteket és körülményeket a gyermekeik oktatására. A két nagyobb csemetét annak rendje és módja szerint ők is beíratták ugyan egy állami iskolába –ám a neveletlen osztálytársak, a családétól eltérő értékrendet valló tanárok, no és a szexuális felvilágosítást szolgáló igencsak explicit tankönyv láttán gyorsanmeggondoltákmagukat. Helyette – egy távoktató evangélikus tankönyv alapján – az otthoni tanítással próbálkoztak.

A német hatóságok azonban nem hagyták ennyiben a dolgot: először javasolták, hogy írassák a gyerekeket más, egyházi vagy alternatív iskolákba, de Uwe Romeike szerint ott még tragikusabb volt a helyzet. Pénzbírsággal sújtották őket, s végül egy hajnalon megjelent a rendőrség, hogy erőszakkal iskolába vigye a gyerekeket. „15-20 percig csöngettek, de nem engedtem be őket. Végül megfenyegettek, hogy betörik az ajtót. Mi tehettem volna?” – emlékszik vissza a családapa a német internetes Netzeitungnak adott interjújában.

A síró, tiltakozó gyerekeket végül egy rendőrautó vitte az iskolába. Mindennek tetejében 2006 májusában a német alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az iskolalátogatás minden gyerek kötelessége. Ha a szülő ellenáll, könnyen elveszítheti csemetéit.

A rendőrség kiszállása fordulópont volt a család életében. Az apa már hallott korábban az amerikai Home School (vagyis a gyermekeiket otthon tanító) családok mozgalmáról, és hozzájuk fordult segítségért. Az Egyesült Államokban becslések szerint 2 millió gyerek - az iskolakötelezettek csaknem három százaléka – marad így ki az iskolából, és semmilyen szankció nem sújtja őket. A civilben koncertzongorista Uwe Romeike eladogatta a család ingóságait, köztük a Bösendorfert, és családjával együtt elhagyta Németországot.

Romeikéékmásfél éve a Tennessee-i Morristownban élnek, és – sok ottani családhoz hasonlóan – ők sem kísérik reggel iskolába a gyerekeket, hanem egy megadott tanterv szerint otthon, az ebédlőasztalt körülülve okítják őket. – Nem vagyok fundamentalista őrült, aki ki akarja zárni az életéből a külvilágot. Csak nem tetszett, hogy miféle értékek uralják a német iskolákat. A könyvek tele vannak boszorkányokkal, ördögökkel, engedetlen gyerekekkel, vagyis rossz példákkal. Mi lesz így a nevelésből? – indokolja döntését a The New York Timesnak. Megszületett nemrég a döntés a memphisi bíróságon a család menekültkérelméről, és ez még a jogban jártasakat is meglepetésként érte. A szövetségi bevándorlási bíró ugyanis egyértelműen leszögezte, hogy a családnak jár a politikai menedékjog, mivel okkal félhetnek attól, hogy hazájukban vallási meggyőződésük miatt üldözni fogják őket. A német szabályozás teljességgel ellentétes azzal, amiben mi hiszünk – dörögte Lawrence Burman bíró.

A németek viszont értetlenül állnak az ítélet előtt: szerintük a megfelelő általános oktatási színvonalat csak az iskola tudja biztosítani, amely ráadásul képes integrálni a különféle anyagi, kulturális, vallási hátterű gyerekeket, és nem utolsósorban megakadályozza a „párhuzamos társadalmak” (a többségi, illetve a bevándorlócsoportok egymástól való elszigetelődése) létrejöttét.

A Romeike család: otthon tanulnak
A Romeike család: otthon tanulnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.