Szétesett az ukrán kormány

Megszűnt az ukrán kormánykoalíció, új azonban nincsen helyette. Így a februári elnökválasztásokon Viktor Janukovicscsal szemben alulmaradt Julia Timosenko egyelőre kormányfői székében marad. Az államfői tisztségébe múlt héten beiktatott Janukovics mögött álló Régiók Pártjának (PR) harminc napja van, hogy új kormánykoalíciót hozzon létre, ha nem sikerül, új - ezúttal parlamenti választásokat kell kiírni Ukrajnában.

Bár a kormány ellen a parlament várhatóan ma nyújtja be bizalmatlansági indítványát, a koalíció már egy nappal korábban szétesett, miután nem nyújtotta be Vlagyimir Litvin házelnöknek a koalíció fenntartását támogató 226 aláírást. Litvin így bejelentette a szövetség felbomlását, miközben Julia Timosenko Blokkja (BJUT), valamint a korábbi elnök, Viktor Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) mellett Litvin Blokkja (BL) maga is a koalíció tagja.

Ez vélhetően az első lépés az új koalícióhoz: Litvin és pártja jelezték, hogy hajlandók Janukoviccsal és a Régiók Pártjával, valamint az ukrán kommunista párttal együttműködni. A többséghez azonban ez kevés: a 450 fős törvényhozásban szükség van Juscsenko 71 fős frakciója többségének támogatására is. Erre megvan a lehetőség, miután épp az NU-NSZ képviselőinek egy része tagadta meg a fennálló koalíció megerősítését célzó dokumentum aláírását. Timosenko azonban keddi sajtótájékoztatóján - ahol sokan lemondására számítottak - kijelentette, hogy Litvin bejelentése illegitim, ezután megismételte álláspontját, amely szerint Janukovics választási csalás révén jutott hatalomra.

A huzavona rendkívüli parlamenti választásokhoz vezethet, ám ez ellen szól, hogy ebben valójában egyik frakció sem érdekelt. Felmérések szerint ezzel csak tovább aprózódna a parlamenti patkó. Ennek elkerülését viszont nehezíti, hogy a PR még mindig nem hozta tető alá a többséget biztosító koalíciót. Bár a PR lapunknak nyilatkozó külügyminiszterjelöltje, Leonyid Kozsara szerint a tárgyalások a teljes kabinetről szólnak, elemzők úgy vélik, a vita inkább a kormányfő személyéről folyik. Az NU-NSZ Arszenyij Jacenyjuk korábbi házelnököt és külügyminisztert, a PR-t viszont Nyikolaj Azarovot támogatná, de nem kizárt, hogy a posztot végül a Nemzeti Bank korábbi elnöke, az elnökválasztáson váratlanul harmadikként befutó Szergej Tigipko szerzi meg.

Julija Timosenko
Timosenko sajtóértekezletén. Kabinet már csak virtuálisan létezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.