Ankara feltételesen kivonulna Ciprusról

A török vezérkar elismerte, hogy valószínűleg mégis létezett az a kormányellenes puccsterv, amelyet a tábornokok eddig koholmánynak minősítettek. Közben Erdogan kormányfő kijelentette, megegyezés esetén Ankara kivonhatná csapatait Ciprusról.

Rejtély, mi késztette a török tábornokokat a puccs tervének beismerésére, csak annyi bizonyos: az úgynevezett Ergenekon-ügy súlyos csapást mér a török hadsereg tekintélyére. Mint lapunkban megírtuk: Dursun Cicek vezérkari ezredes hetekkel ezelőtt állítólag akciótervet hagyott jóvá azzal a céllal, hogy destabilizálják Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vallási-konzervatív kormányát. Ennek keretében fegyverekkel láttak volna el iszlamista csoportokat, amelyeket aztán úgy állítottak volna be, mint a kormánypárt „mindenre kész” radikális híveit.

Ilker Basbug vezérkari főnök az összeesküvési tervét először rosszindulatú szóbeszédnek minősítette, amelynek célja kampányt indítani a fegyveres erők ellen. Most viszont a vezérkar elismerte, hogy az akcióterv valódiságát igazoló „bizonyítékok kerültek elő” az akcióterv valódiságára. Igaz, a Cicek ezredes letartóztatását célzó indítványt egy katonai bíróság ezúttal is elutasította.

Talán éppen a kormány és a hadsereg konfliktusáról próbálta elterelni a figyelmet Erdogan miniszterelnök, aki –egészen rendkívüli módon –ciprusi görög lapoknak nyilatkozott. Erdogan most először kockáztatta meg azt a véleményét, hogy a ciprusi megosztottság megoldása érdekében Törökország esetleg kivonhatná csapatait a szigetről. Ismeretes, hogy Ankara 1974 óta állomásoztat csapatokat Cipruson, amikor – a török kisebbség védelmének ürügyével – katonai erővel foglalta el a sziget északi részét. Ezzel Ciprus területének 37 százaléka került megszállás alá, és a Zöld Vonal sokáig átjárhatatlan tűzszüneti vonallá lényegült. Délről a törökök menekültek északra, ahonnan viszont gyakorlatilag az összes görög délre távozott.

Törökország közel harmincezer katonát állomásoztat az Ankarán kívül senki által el nem ismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén, miközben a demarkációs vonalat – 84 fős magyar egységet is magukban foglaló – ENSZ-csapatok őrzik békefenntartó misszió keretében.

A görög és a török ciprióták 2008 szeptemberében kezdtek béketárgyalásokat a sziget újraegyesítéséről. A megállapodás Ankara számára lenne fontosabb, hiszen a konfliktus akadályozza Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz. Az EU-ban Ciprust képviselő görög ciprióták ugyanis vétójoggal rendelkeznek Ankara belépésének ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.