Családi védelem Fischeréknek

Kormányőrök védik az év elejétől Jan Fischer cseh miniszterelnök feleségét. Ezt tegnap Dana Fischerová személyesen jelentette be. Elmondta, tavaly karácsonykor – s azóta többször is - életveszélyesen megfenyegették, miután adományokat és együttérző leveleket küldött annak a roma asszonynak, akinek két és fél éves kislánya 2009 áprilisában nyolcvanszázalékos égési sebeket szenvedett egy szélsőjobbos csoport Molotovkoktélos támadásának következtében. Natalka csodával határos módon túlélte a támadást, de két ujját amputálni kellett, megromlott a látása, s további transzplantációs műtétek várnak rá. A négy tettest májusban állítják bíróság elé.

Hónapok óta őrzik a kormányfő fiát is, aki tavaly ősszel a Lidové noviny napilapnak adott nyilatkozatában beszélt vallásos zsidóságáról. Ezt követően a White Justice (Fehér Igazság) cseh újnáci csoport tagjai el akarták rabolni. Terveikről a cseh rendőrség titkosszolgálati eszközökkel időben tudomást szerzett, több személyt letartóztattak. A nyomozók a házkutatások során találtak egy listát is: ez a cseh közélet azon zsidó származású szereplőit sorolta fel, akik „fokozatos eltávolítására” az újbarnák merényleteket készítettek elő – írta az aktualne.cz internetes portál.

– Sajnos Csehországba viszszatért az 1990-es évek rasszizmusa. A helyzet aggasztó, mert a gazdasági válság melegágya a populista-fajgyűlölő megnyilvánulásoknak, s ezek ellen az eddiginél határozottabban kell fellépni – mondta lapunknak Michael Kocáb cseh kisebbségügyi és emberi jogi miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.