Chile: a hadsereg gondoskodik a rendről

Rendkívüli állapotot rendelt el, tízezer katonát küldött rendfenntartási céllal és a segélyezés biztosítására a chilei kormány a szombat hajnali földrengés és azt követő cunami által leginkább sújtott két régióba, a tengerparti Maulébe és Biobióba. Éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek. Michelle Bachelet elnök két tábornokot bízott meg a feladatok irányításával. A katasztrófahelyzetre hivatkozó döntés hátterében az áll, hogy nem csupán a Biobio fővárosának számító, 700 ezer lakosú Concepciónban, hanem más helyeken is fosztogatások zajlottak. Az El Mercurio napilap internetes kiadása szerint Concepciónban ötvenöt személyt tartóztattak le a kijárási tilalom megsértése miatt.

A belügyminisztérium adatai szerint a legtöbb halálos áldozat, szám szerint 541 a Maule régióban volt. Itt a tengerparton a földrengést követően mintegy fél órával csaptak le három-négy méter magas hullámok. „A cunami a parton és a városközpontban szinte mindent lerombolt. 350 halottról tudunk, ám még nagyon sok emberről nincs hírünk” – nyilatkozta Hugo Tilleria, Constitución város polgármestere. A védelmi minisztérium elismerte felelősségét, hogy a haditengerészetnél nem adtak ki azonnal cunamiriasztást. Egyben köszönetet mondtak a parti őrségeknek, amelyek viszont utasítás nélkül riadóztattak. A La Tercera lap szerint a Juan Fernandézszigetek lakói nak többségét egy 12 éves kislány – akit nagyapja Valparaisóból telefonon figyelmeztetett – mentette meg a szökőártól azzal, hogy a központi sziget főterén megszólaltatta a vészjelző gongot.

Az ország központi részének egyes körzetei azonban még mindig megközelíthetetlenek, így tovább nőhet a halottak száma – írta a Reuters. A chilei belügyminisztérium közlése szerint eddig 723 halottról tudnak, tizenkilenc személyt nyilvánítottak eltűntnek.

Az Európai Unió és Japán pénzügyi gyorssegélye mellett Argentína máris három mobil kórházat és közel hatvan orvost, Bolívia ivóvizet küldött légi úton. Az ENSZ-hez fordulva Chile elsősorban pontonhidakat, sátorkórházakat, villanygenerátorokat, víztisztító berendezéseket kért a nemzetközi közösségtől.

Bajnai Gordon miniszterelnök részvétét fejezte ki a chilei földrengés áldozatai hozzátartozóinak Michelle Bachelet államfőnek írt táviratában hétfőn – közölte a kormányszóvivői iroda. (MTI)

Üdítőital-raktárt dézsmálók rendőrkézen Concepciónban
Üdítőital-raktárt dézsmálók rendőrkézen Concepciónban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.