Aki beleharapott az őt etető kézbe

Oscar-díjra jelölték A legveszélyesebb ember Amerikában című dokumentumfilmet, amely újra feltépi az Egyesült Államok negyvenéves sebeit.

Az egykori kemény „vietnami” tengerészgyalogos hetvenkilenc évesen már törékeny, mosolygós öregember, de ma sem látja másképp, miért kockáztatott 115 év börtönt az igazságért. – Úgy véltem, van rá egy kis esély, hogy tettem lerövidítheti a (vietnami) háborút. Ha biztos lettem volna benne, hogy nem lesz semmi eredménye, akkor nem léptem volna meg. Persze, az embereknek szükségük van az állásukra, a nyugdíjukra, nem akarnak beleharapni az őket etető kézbe. Csak éppen elfelejtik, hogy konfliktusba kerülhet a titoktartásra és az alkotmány védelmére tett fogadalom. Márpedig ez nap mint nap előfordul – mondja ma Daniel Ellsberg, az egykori Nixon-adminisztráció „első számú ellensége”, aki maga is megjelent a róla szóló dokumentumfilm minapi washingtoni bemutatóján.

Judit Ehrlich és Rick Goldsmith másfél órás munkája, „A legveszélyesebb ember Amerikában” Oscar-díjra jelöltként várja a vasárnapi hollywoodi eredményhirdetést. Maga a film a legkevésbé sem álomgyári produkció. Amerika sebeit negyven év után újra feltépve mutatja be a Pentagon-iratok kiszivárogtatásához vezető utat. A fővárosi vetítésnek pedig külön jelentőséget adott, hogy a teremben az Amerikát megrázó botrányban ellenérdekelt felek is megjelentek. Ám Ellsberg tántoríthatatlan: „nem a rossz oldalon álltunk – mi voltunk a rossz oldal”.

A Robert McNamara egykori védelmi miniszter részéről megrendelt, elkészültekor több ezer oldalra rúgó Pentagon-iratok számos újdonsággal szolgáltak Amerika Vietnam-politikája kapcsán; ezek ismeretlenek voltak a közvélemény előtt. Felfedték például, hogy Lyndon B. Johnson – állításával ellentétben – jóval az 1964-es elnökválasztás előtt tervezte az Észak-Vietnam elleni légitámadást, mint ahogyan a kambodzsai és laoszi szőnyegbombázásokat is.

A 2006-ban alternatív Nobel-díjat kapott Ellsberg annak idején katonai elemzőként vett részt az iratok öszszeállításában.

Az, hogy kiszivárogtatta a titkokat – az amerikaiak 1971-ben, a The New York Times címoldalán szerezhettek tudomást az amúgy szigorúan titkos dokumentumhegyről –, végső soron tovább csökkentette a Fehér Ház szavahihetőségét, és hozzájárult a vietnami háború lezárásához. Ma már kevéssé ismert: kormányzati részről először Ellsberg ellen vetettek be – a hiteltelenítés szándékával – „vízvezeték-szerelőket”; a fedésben dolgozó ügynök-betörők nem sokkal később a Richard Nixon elnök lemondásához vezető híres-hírhedt Watergatebotrányban buktak le.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Daniel Ellsberg egy 2006-os washingtoni béketüntetésen
Daniel Ellsberg egy 2006-os washingtoni béketüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.