Földrengés Chile partjainál

Hét-nyolcszázra becsülték tegnap késő este a szombat hajnali, chilei földrengés halálos áldozatainak számát.

A legutóbbi fél évszázad legdrámaibb, a Richter-skála szerint 8,8-as erősségű katasztrófa okozta károkat még megbecsülni sem lehet, miközben nyolcvan utórengés is megrázta a dél-amerikai földrészt, köztük egy 6,1-es erősségű is. A földmozgást követő cunami áldozatokat követelt a Chiléhez tartozó Juan Fernandezszigeten, a hullámok emberéleteket követeltek és súlyos károkat okoztak a tengerparti Maule körzetében is.

Ugyanakkor a Hawaiin működő csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ tegnap lefújta a cunamiriadót, miután az óceán túlpartján, így Oroszországnál és Japánnál csak kisebb hullámverés mutatkozott.

A tragédia méretére jellemző, hogy Chile 17 megyéjéből hatot katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánított Michelle Bachelet elnök. Egymillió lakás rongálódott meg, hidak szakadtak le, autópályák váltak járhatatlanná. A földrengés epicentrumától 110 kilométerre lévő majd 700 ezer lakosú Concepciónban egyebek között ledőlt egy 14 emeletes, tavaly átadott épület, amelyben a feltételezések szerint legalább százan rekedhettek.

Chilében 1730-ban, 1822-ben, 1960-ban, legutóbb pedig 1985-ben volt erős földmozgás. A szeizmológusok szerint a tektonikus mozgások nyomán végzetesen gyűrődik az Andok, Chile tehát kénytelen volt megtanulni együttélni a földrengések veszélyének tudatával, ennek megfelelően épült ki a védekező infrastruktúra, s ez magyarázhatja, hogy a kisebb, 7-es erősségű rengés sokkal nagyobb károkat okozott néhány hete a felkészületlen Haitin.

Rendőrök egy ház romjai között Concepción városban
Rendőrök egy ház romjai között Concepción városban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.