Timosenko eltávolítása a cél

Ma tartják Janukovics elnöki beiktatását Kijevben. Ezzel lezárul az elnökválasztás óvásokkal tarkított folyamata, de az új kormánykoalíció kialakítása – amely egyet jelent Julija Timosenko elmozdításával – még hátravan.

Nem sikerült szerdára összehívniuk a parlamentet a Julija Timosenko Blokkja (BJUT) képviselőinek, akik a Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja (PR) bizalmatlansági indítványáról kívántak volna mielőbb szavazni – abban a reményben, hogy az indítvány nem kapja meg a 450 fős rada szavazatainak többségét. Erre Timosenkónak esélye lett volna, hiszen a PR koalíciós tárgyalásai egyelőre nem fejeződtek be. A legnagyobb frakciót adó, jelenleg ellenzéki pártnak az Ukrán Kommunista Párt (KPU), valamint a házelnök, Vlagyimir Litvin Blokkja (BL) mellett a többséghez szüksége van a BJUT-tal eddig szövetségben lévő Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU–NSZ) 37 képviselőjére is. A tárgyalások elhúzódása miatt a PR csak Janukovics beiktatása után, a jövő héten kezdeményezi az új koalíció megalakítását és Timosenko eltávolítását. A miniszterelnöki posztot feltehetően a PR-t képviselő Nyikolaj Azarov kapja. (A jelöltek között van még az elnökválasztáson váratlanul jól szereplő Szerhij Tihipko, a Nemzeti Bank egykori elnöke.)

Bizonyossá vált azonban Janukovics első államfői útja. Az oroszajkú Kelet-Ukrajna szavazatai révén hatalomra jutott elnök először Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosoval és az EU elnökével, Herman Van Rompuyjal is tárgyal.

A korábban „Moszkva-barátsággal” vádolt politikus az orosz fővárosba csak az új kormány megalakulása után utazik, az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev már a múlt héten jelzett meghívására. Bár Janukovics bevallottan az orosz–ukrán kapcsolatok javítására törekszik, korántsem tekinthető a „Kreml meghoszszabbított karjának”. Janukovics célja az EU-integráció, egy sikeres népszavazás esetén nem ellenzi országa NATO-tagságát, a Krímben állomásozó orosz flotta 2017-ig érvényes szerződését pedig csak pénzügyileg kifizetődő alapokon hajlandó meghosszabbítani.

A beiktatáson a BJUT nem kíván részt venni, a választási eredmények elleni tiltakozásul. Timosenko bírósági panaszt nyújtott be, ám a kódolhatóan elutasító döntés előtt visszavonta a keresetét.

Julija Timosenko az ismeretlen katona sírjánál Kijevben
Julija Timosenko az ismeretlen katona sírjánál Kijevben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.