Régiós csúcs az energiáról

Politikai megállapodást sürgetnek a visegrádi országok arra a helyzetre, ha az uniós gázpiac nem lenne képes kezelni a gázszállítás kieséséből adódó gondokat.

Erre az esetre az Európai Bizottságnak öszsze kell hangolnia a nemzeti és az EU válságterveiben meghatározott intézkedéseket – áll abban a nyilatkozattervezetben, amit tegnap este vitattak meg a budapesti konferencia résztvevői.

A kibővített visegrádi csúcstalálkozó középpontjában ezúttal konkrét téma, az energiabiztonság kérdése állt. A konferencián a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) kormányfői mellett részt vett a bolgár, a horvát, a román és a szerb miniszterelnök is. Képviseltette magát Ausztria, Németország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Spanyolország (mint az Európai Unió soros elnöke), az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség. A visegrádi országok miniszterelnökei először négyesben találkoztak, és munkaebédjükön egyetértettek abban: a jövőben igyekeznek tovább erősíteni az együttműködést, hogy nemzetközi színtéren – különösen az EU-ban – képviselhessék véleményüket.

Az energiabiztonsági csúcson Bajnai Gordon magyar miniszterelnök egy észak–dél–keleti gázellátási háromszög létrehozását kezdeményezte: ennek egyik része az Európai Unió úgynevezett déli energiafolyosója lenne (amelynek zászlóshajója a Nabucco gázvezeték), az északi csúcsa a Lengyelországba tervezett, cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG-terminál, a déli pedig a horvátországi Krk szigetén megépítendő másik LNG-terminál.

Ezeket kötné össze egy közép-európai gázvezeték, aminek megépítéséhez akár európai uniós forrásokat is igénybe lehetne venni. Az energiabiztonsági csúcson részt vevő amerikai nagykövet, Richard Morningstar lapunknak nyilatkozva arról beszélt: ígéretes egyeztetések zajlanak a háttérben a Nabucco gázvezeték beszállítóiról. Az azeri mellett szó van iraki és türkmén gáz Európába szállításáról is, de az amerikai diplomata azt sem zárta ki, hogy a projektben akár az orosz Gazprom is részt vehet.

Közép-európai tabló
Közép-európai tabló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.