Pletykálnak és zsarolnak a lengyel politikában

Milyen kompromittáló adatok szólnak a hivatalban lévő lengyel külügyminiszter ellen? Ezt a kérdést feszegeti Donald Tusk miniszterelnök, immár hosszabb ideje.

Legutóbb már levélben kérte Lech Kaczynski elnököt, ugyan juttassa el neki a Radoslaw Sikorskit terhelő bizonyítékait.

Az elnök régebben is többször kifejezte ellenszenvét a viszonylag fiatal külügyér ellen, és 2007 őszén vonakodott kinevezni őt, amikor felállt a jelenlegi liberális–parasztpárti kormány. Ellenszenvét egyebek közt azzal fejezte ki, hogy nem nevezi ki a miniszter által előterjesztett nagyköveteket, nem hívja vissza a korábbi kormány kinevezettjeit.

Most azonban kiderült, hogy akár Sikorski is lehet a kormányzó Polgári Platform (PO) párt elnökjelöltje, Kaczynski kihívója az őszi elnökválasztáson. Az elnök ikertestvére a Newsweek Polskának adott minapi interjújában kijelentette, hogy terhelő bizonyítékok szólnak a külügyér ellen. Az ezt firtató kormányfői levélre az elnöki válasz ilyeneket nem tárt fel. Azzal érvelt, hogy ezzel ő játékszer lenne a PO előválasztási belharcaiban. A kör ezzel bezárult. Az elnök két évvel ezelőtti rejtélyes fenntartásai üresek – jelentette ki Budapesten Donald Tusk, aki a V4-en vett részt, és továbbra is konkrétumokat követel.

Sikorskiról hol azt terjesztik, hogy CIA-ügynök, hol pedig azt, hogy az oroszok embere. Az elnök két éve állítólag azon akadt ki, hogy Sikorski még a jobboldali kormány védelmi minisztereként meg akarta akadályozni egy Szergej Monics nevű fehérorosz hírszerző letartóztatását és elítélését. A férfit közös litván–lengyel akcióval kapták el. Sikorski viszont javítani szerette volna a kapcsolatokat Minszkkel. Ez azóta is nehezen halad előre.

A lengyel sajtóban elterjedt vélemény, hogy a Kaczynski ikrek a feloszlatott Katonai Információs Szolgálatnak (WSI) az elnöki hivatalban őrzött irataiból keresik liberális és baloldali politikai ellenfeleik ellen a kompromittáló jelentéseket, lengyel szóhasználattal a „horgokat”. Amikor 2007. év őszén távozott a hatalomból az elnök ikertestvére, aWSI-vel kapcsolatos iratok – törvénysértő módon – átkerültek az elnöki hivatalba. Azóta is ott vannak, és sokan úgy vélik, hogy az államfő apparátusa ebben próbál a majdani kampányhoz adatokat, további „horgokat” gyűjteni.

A politikai zsarolás és pletyka mindennapi kenyere lett ennek a közegnek. Jaroslaw Kaczynski megszólalásaiban rendszeresen utal arra, hogy ő politikai ellenfeleiről kínos tényeket tud, esetleg leleplező adatokat birtokol, de ezekről, mivel azok államtitkok, nem szólhat. Az előkampány tehát arról szól, miként lehet a jelölteket előre lehetetlenné tenni. Esetleg úgy manipulálni az ellenfél táborát, hogy olyan jelöltet állítson, aki nem lesz komoly ellenfele a jelenleg hivatalban lévő Kaczynskinak. Eközben szó sem esik programokról, a lengyel gazdaság, a mindennapi élet reformra váró kérdéseiről.

Donald Tusk és Radoslaw Sikorski
Donald Tusk és Radoslaw Sikorski
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.